8 martie: Ce nu știai despre Ziua femeii

8 martie: Ce nu știai despre Ziua femeii

Ziua mamei este o zi special din an și tu o poți face cu atât mai specială, reîntărind dragostea și recunoștinta pentru cea care ți-a dat viață.

 

De când există ziua femeii? Când a devenit oficială?

Am putea spune că Ziua femeii, Ziua mamei, se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Duminca mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național Femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American. Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu toate acestea, la momentul respectiv nu s-a stabilit și o dată anume când se va sărbători femeia la nivel internațional. Decizia s-a luat mai târziu, după Primul război mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU: 8 martie. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a facut în 1975, când ONU a proclamat Anul Internațional al femeilor și a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii. În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Cine mai sărbătorește ziua de 8 martie?

Ziua Internațională a Femeii mai este sărbătorită  (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China femeile au liber după-amiază doar.

Idei pentru a face o surpriză de Ziua femeii

Deși nu există o floare specială (așa cum este trandafirul pentru Sf. Valentin), oricând vei face o bucurie mamei tale dacă-i duci un buchet de flori. Ce mai poți face special pentru mama ta, de ziua ei? De la un telefon în care să îi acorzi timp și să nu fii grăbit sau absent când îi vorbești până la o masa special preparată cu mâna ta dacă locuiți împreună, o scrisoare de dragoste și recunoștință, să faci curățenie în locul ei, o invitație la restaurant sau într-un loc care știi că îi face plăcere, iată doar câteva idei. Important este să o faci să simtă că ea este o persoană cu adevărat specială pentru tine.

 

Informații: sfatulparintilor.ro

Foto simbol: munster-express.ie

Adaugă comentariu