Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Cât VIN putem consuma în perioada sarcinii și alăptării!

Cât VIN putem consuma în perioada sarcinii și alăptării!

 

Din toate timpurile vinul a fost și rămâne una dintre cele mai apreciate băuturi. Noi, moldovenii, suntem un popor ce are și tradiții în acest sens, consumăm și sărbătorim vinul chiar  la nivel național. Nu ne este străin gustul licorii lui Bachus, unii îl cunosc chiar de mici fiind... Însă, dacă ești gravidă sau alăptezi ar trebui să știi ce efecte are alcoolul asupra copilului tău și care este cantitatea maximă pe care o poți consuma.

 

Important despre consumul de alcool pentru MAME

- Consumul de vin, chiar și în cantități mici, se interzice copiilor și femeilor însărcinate. “Consumul de alcool în perioada preconcepțională și primul trimestru de sarcină este categoric interzis. Toate tipurile de produse alcoolice sunt dăunătoare în egală măsură, inclusiv vinurile sau berea”, spune Rodica Eremciuc, medic pediatru.

- Unii medici susțin chiar că e un mit că vinul roșu ar combate anemia, și spun că hemoglobina poate fi îmbunătățită nu cu alcool (vin roșu), ci cu alimente bogate în fier (carnea roșie sau diferite legume).

- Alcoolul nu este complet interzisă în perioda alăptării, însă trebuie să fii foarte atentă, pentru că atâta timp cât o cantitate mică de alcool nu dăunează copilului și îți poate oferi relaxarea de care ai nevoie, orice depășire a limitei poate avea agravări asupra sănătății micuțului.

- Înperioada alăptării se admite un consum în cantități mici (nu mai mult de 1 unitate de alcool, ceea ce echivalează cu maxim 100 ml de vin alb/roșu sau 200 ml de bere), nu mai mult de 1 dată sau 2 ori pe săptămână.  De reținut, recomandarea UE, și anume, cea de a asigura copilului un mediu sănătos, inclusiv cu excluderea expunerii la consumul de alcool din perioadele de sarcină sau fragedă copilarie – recomandă medicul pediatru, Rodica Eremciuc.

- Da, medicii confirmă că orice cantitate de alcool pe care o consumi, ajunge în laptele pe care i-l dai copilului și implicit în organismul lui. Chiar dacă tu bei o cantitate mică de alcool, care pentru tine nu are efecte secundare grave, aceeași cantitate poate fi extrem de periculoasă pentru copil, care are un ficat și un sistem digestiv slab.

- Specialiștii susțin că alcoolul duce la dezechilibrul regimului de somn și de alimentație al bebelușului. Aceste problem apar deoarece consumul de alcool reduce secreția de lapte la mămici. Astfel, bebelușul dvs nu mai primește cantitatea de lapte cu care e obișnuit, dar nici aceeași calitate.

- Dacă totuși doriți să savurați un pahar de vin roșu bun, puteți consuma doar după ce ați alăptat bebelușul. Este important să treacă cel puțin 2-3 ore de la terminarea unei băuturi până să alăptezi bebelușul.

- Dacă ai consumat mai mult alcool, atunci perioada de așteptare se prelungește până la 6 ore înainte să poți alăpta.

- Există o singură situație în care poți depăși ușor limita de alcool impusă în această perioadă, asta doar  dacă bebelușul este obișnuit să doarmă toată noaptea, fără a se trezi pentru a mânca. În asemenea situații poți consuma o cantitate un pic mai mare de alcool seara, dar numai după ce l-ai alăptat pe bebe ultima oară în acea zi.

 

Share:

Articole recomandate