Ne mutăm! Cum pregătim copiii pentru schimbare?
- 2016-04-14
- 4302
Dacă sunteți una din familiile care se pregătește să emigreze într-o altă țară, absorbiți de toate detaliile legate de plecare, nu uitați să-i pregătiţi pe cei mici, care, uneori, pot trece mai dificil peste această perioadă.
Psihologul Ana Chirsanov vine cu câteva sugestii de care trebuie să țină cont orice părinte care își dorește o mutare fără stres pentru copilul său.
Majoritatea copiilor se simt în largul lor datorită activităților înscrise în rutina zilnică. Așa că atunci când survine această schimbare, părinții trebuie să cântărească foarte bine atât beneficiile mutării, cât și confortul de care au parte copii în mediul în care tăriesc, viața socială, instituția de învățământ, prietenii și obiceiurile care le definesc la moment modul de trai. Cu siguranță că emigrarea înseamnă în primul rând o viață mai bună, iar acest lucru nu totdeauna poate fi înțeles de cei mici.
1. Explică-i motivele schimbării şi prezintă-i noua ţară într-o manieră pozitivă
Indiferent de motivul pentru care părăsiți țara natală, copilul trebuie să fie pregătit pentru mutare. Iar aceasta înseamnă discuții. În primul rând, cel mic trebuie să știe motivul pentru care întreaga familiei părăsește locurile îndrăgite și nemijlocit, despre schimbările pe care le implică noul loc de trai.
„Toate acestea trebuie să fie făcut într-o manieră pozitivă. Povestiții despre țara în care urmează să ajungeți, despre tradițiile și obiceiurile poporului băștinaș. Puteți să îi familiarizați cu noua țară, sau oraș accesând pe internet imagini ale zonei unde veți locui. Dacă copilul este deja școlar și trebuie să meargă la o nouă școală, explicații că acolo va cunoaște prieteni, colegi și distracții noi, etc. S-ar putea ca să primiți întrebări la care să nu știți încă răspunsul. Fiți sinceri și recunoașteți, că nici voi nu le cunoașteți pe toate”, spune Ana Chirsanov.
2. Învăţaţi limba, măcar câteva lucruri elementare
Nici problema cunoașterii limbii de către cei mici nu trebuie ignorată. Asemeni maturilor, și copiii au nevoie de o bază lingvistică pentru a se înțelege cu semenii săi, chiar dacă experiența arată că cei mici au capacitatea de a o învăța mult mai rapid decât maturii.
3. Discută cu copilul tău despre despărţirea de prieteni şi rude
„E firesc că cel mic să fie legat de prietenii și membrii familiei (bunei, unchi, mătușe, verișori etc, care rămân în ţara natală - și să sufere foarte mult la ideea că nu îi va mai vedea. Sfatul meu este să discutaţi neapărat cu copilul acest aspect al despărțirii, astfel ca cel mic să înțeleagă că odată cu plecarea nu se rupe firul prieteniei și gradului de rudenie. El poate oricând discuta cu oamenii dragi prin intermediul skype-ului, la telefon, iar în vacanțe va merge neapărat în ospeție”, explica psihologul.
4. Implică-l în activităţile ce ţin de mutare!
Implicarea este o altă modalitate care ar ajuta copii să treacă cu brio peste hop-ul schimbării. Dacă cel mic are mai mult de trei ani, el poate fi ușor inclus în procesul de împachetare a bagajelor, fapt ce i-ar permite să se simtă parte activă a evenimentului. Lăsați-l să își pregătească lucrurile la care ține foarte mult.
5. Sfaturi utile, după ce ajungeţi în noua ţară...
- Odată ajunși la destinație, încercați să reintrați în rutină cât mai repede posibil.
- Începeți să aranjați camera împreună cu cel mic, astfel ca lucrurile să îi amintească copilului de casă.
- Nu vă luați o bonă chiar din primele zile pentru a merge la serviciu. Copilul s-ar putea simți abandonat într-o țară străină, alături de oameni străini, fapt ce l-ar putea trauma.
- Încercați să vă acomodați cu noua casă și noile împrejurimi. Mergeți împreună la plimbare, la film sau la supermarket.
- Însoțiți copiii în prima lor zi de școală și faceți cunoștință cu educatoarea, învățatoarea și noii colegi. Nu vă stabiliți așteptări mărețe imediat după ce ajungeți la destinație. De regulă, școlarii intră în ritm în aproximativ 6 săptămâni dupa transfer, deși termenul este unul care diferă de la copil la copil, mai spune Ana Chirsanov.
Cum schimbi mai uşor şcoala sau grădiniţa
Cărțile de psihologie spun că există două tipuri de a face mutarea de la o instituție de învățământ la alta
1. Cel mai bun moment este în timpul vacanței de vară, fapt ce ar scuti copilul de trecerea bruscă dintr-un mediu educațional în altul (diferențele de program școlar, manuale, întreruperea anului școlar).
2. Pe de altă parte, emigrarea poate fi făcută în timpul anului școlar, pentru a scuti copilul de emoțiile negative ale așteptării întâlnirii cu noii colegi și profesori sau educatori.
Bine de știut!
- Până la plecare, mergeți la Direcţia Asistenţă socială şi Protecţie a Familiei și la Primărie, dacă sunteți dintr-o localitate rurală și informați primarul și specialistul în protecția drepturilor copilului despre plecare şi decizia de a lua copilul.
- Mergeți la şcoală sau grădiniţă – informați administrația instituției despre plecare și solicitați dosarul personal al copilului. Acest lucru este necesar pentru înscrierea și înmatricularea copilului la grădinița/școala în țara în care plecați.
- Mergeți la medicul de familie: informați-l despre plecare și solicitați extrasul din fişa medicală a copilului (vaccinele, analizele recente, precum și alte informații relevante despre sănătatea copilului).