Problemele cu alcoolul ale părinților afectează emoțional copilul

Problemele cu alcoolul ale părinților afectează emoțional copilul

Când părintele este alcoolic, el distruge emoțiile copilului fără să-și dea seama. În marea majoritate a cazurilor, copilul cu unul sau ambii părinți alcoolici crește într-un mediu toxic și haotic care îi va genera probleme emoționale. Urmele lăsate sunt dificil de arătat, dar rămân gravate în personalitatea micuțului.

Un părinte va fi întotdeauna părinte, chiar dacă este alcoolic. Și pentru copil, părintele va fi mereu modelul său în viață. Dar unul înecat în alcool poate fi un străin complet pentru copil și asta îi va oferi nesiguranță și teamă. Acesta nu știe niciodată la ce să se aștepte de la părintele alcoolic, pentru că comportamentul acestuia nu este normal, iar un copil mic nu știe să facă diferența între ce este normal și ce nu.

Totodată, din cauza atmosferei tensionate din sânul familiei, copilul nu are posibilitatea să vadă ce înseamnă distracția. De aceea îi va judeca pe cei din jurul lui, dar și pe sine. Acesta va crește gândindu-se că și el este vinovat pentru haosul din casă și sentimentul de vinovăție nu-i va permite să fie fericit.

Este posibil ca un părinte alcoolic să se simtă aiurea deoarece cel mic l-a văzut în stări deplorabile și ar putea să-i impună ca ceea ce vede acasă să rămână acasă și nu trebuie să vorbească cu nimeni despre lucruri pe care le trăiește. Iar asta îl va face pe copil să-și dorească să fie fidel părinților și o astfel de loialitate oarbă va genera și mai multă durere.

Copilul care crește în aceste condiții și dorește cu disperare o casă stabilă, însă vede că nu este posibil. Așa că de fiecare dată când intervin schimbări, va simți haos și acestea îi vor produce anxietate. Nu va avea control asupra emoțiilor lui și, deși își dorește stabilitate, va ști doar să acționeze impulsiv, ceea ce va genera mai mult haos în viața lui și, prin urmare, mai multă anxietate emoțională.

Copilul cu părinți alcoolici trebuie tratat pentru a-i înțelege emoțiile și ca să știe că el nu este vinovat pentru nimic. Pentru părintele alcoolic, ideal ar fi să primească tratament pentru a scăpa de acest viciu și să-și dea seama de daunele pe care și le provocă lui, dar mai ales celor din jur.

 

Sursa: copilul.ro; wikihow.com

Adaugă comentariu