Cât de înalt va fi copilul meu când va creşte?

Cât de înalt va fi copilul meu când va creşte?

Nu există nici o îndoială că genele joacă un rol important în acest caz, însă cercetătorii au demonstrat că mediul în care creşte copilul joacă şi el un rol-cheie în greutatea şi înălţimea unei persoane.

Un copil creşte, în primul an de viată, aproximativ 25 cm, 11 cm în al doilea an şi 8 cm în al treilea. Începând cu al 3-lea an de viaţă, copiii cresc aproximativ 5-6 cm pe an, până la vârsta prepubertăţii, în timp ce, la pubertate, copiii cresc aproximativ 9 cm pe an.

Înălţimea nu se datorează numai bagajului genetic, dar şi mediului în care se dezvoltă, nutriţia, sănătatea,  mai ales în primul an de viaţă. Diferenţa de înălţume dintre indivizi variază între 25,5 cm la bărbaţi şi 23 cm la femei. Jumătate din această diferenţă este fixată în primul an de viaţă, iar studiile arată că această parte este datorată condiţiilor de mediu în care copilul se dezvoltă. Cercetătorii au stabilit această treaptă de tranziţie la 162 de perechi de gemeni: 56 identici şi 106 care împărtăşesc doar jumătate din genele lor. Studierea gemenilor a permis testarea echilibrului între gene şi mediul înconjurător.

Dacă vă doriţi un copil înalt, trebuie să vă alimentaţi corect şi să aveţi grijă de dezvoltarea acestuia. O operaţie matematică care te-ar putea ajuta să îi calculezi înălţimea este:

  • adună înălţimea ta şi a tatălui copilului;
  • adaugă 13 cm dacă este baiat şi scade 13 cm dacă este fată;
  • împarte rezultatul obţinut mai sus la 2;

Cum am enunţat mai sus, de-a lungul vieţii sale pot interveni mai mulţi factori care să îi modifice înalţimea. 

Adaugă comentariu