Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cea mai alergenică buruiană – ambrozia. Apelul unei tinere: Dacă o vedeți, zmulgeți-o din pământ!

Cea mai alergenică buruiană – ambrozia. Apelul unei tinere: Dacă o vedeți, zmulgeți-o din pământ!

Ambrozia este planta cu cel mai mare potențial alergenic. Aceasta înflorește în august și polenul său provoacă disconform major oamenilor până la mijlocul toamnei. În acest context, o tânără de la noi, Galina Dubinina-Hacina, a publicat pe contul său de Facebook câteva fotografii cu această plantă și cu informații despre alergia ce o provoacă.

Galina menționează că ambrozia provoacă alergie persoanelor absolut sănătoase. Alergia se manifestă prin inflamarea organelor respiratorii și poate duce chiar la astm. Se pare că soțul femeii suferă de această problemă. În context, tânără subliniază că România a adoptat o lege privind lichidarea ambroziei, care este o buruiană ce crește prin ogrăzile și grădinile neîngrijite. Așa cum la noi încă nu este o astfel de lege și nimeni nu luptă cu această năpastă, tânără îi roagă pe internauți să o zmulgă cu rădăcini atunci când o observă.

Iar noi am căutat mai multe informații utile despre această buruiană și alergia ce o provoacă.

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii. În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri. 

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. 

Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie recomandă: „Pacienţii care au avut manifestări sezoniere (august - octombrie) în anii precedenţi, sunt sfătuiţi să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidenţă alergia şi tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică - singurul tratament posibil curativ”.

De asemenea, este important de ştiut faptul că unii pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, „senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.

În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

- să evite activităţile exterioare, în aer liber;
- să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
- să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;
- să facă duş la sosirea la domiciliu;
- să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
- să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

 

Informații: csid.ro

Share:

Articole recomandate