Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Conopida – un puternic antioxidant cu numeroase beneficii

Conopida – un puternic antioxidant cu numeroase beneficii

Conopida aparţine familiei cruciferelor şi este extrem de valoroasă din punct de vedere nutriţional.  A ajuns în Europa după secolul al XV-lea şi a devenit foarte populară datorită reputaţiei sale de cel mai puternic antioxidant. Bogată de proteine, fosfor, potasiu şi tot complexul de vitamina B, vitamina C şi mangan , conopida are numeroase beneficii asupra organismului.

Conopida se poate prepara în foarte multe moduri, dar cel mai indicat, spun nutriţioniştii, este să o consumăm crudă. Adăugată în alimentaţia zilnică, această legumă scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancerul.

De asemenea, conopida conţine substanţe importante pentru ficat, care luptă împotriva cancerului de prostată, cancerului de sân, cancerului de colon şi cel ovarian. Conopida are, în acelaşi timp, capacitatea de a elimina enzimele canceroase şi de a rezista celulelor canceroase.

Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli precum artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcerul. Conopida alături de alte legume crucifere îmbunătăţeşte în mod semnificativ tensiunea arterială şi funcţia renală.

Pe lângă multiplele beneficii asupra sănătăţii, conopida protejează şi sistemul digestiv. Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de fibre. Fibrele alimentare din conopidă protejează stomacul şi previn dezvoltarea bacteriilor.

Din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice, este contraindicat consumul  în afecţiuni precum guta şi uraturia.

100 de grame de conopidă gătită (fiartă, scursă de apă şi fără sare) conţin:
- 23 kcal
- 1,84 g proteine
- 2,3 g fibre
- 16 mg calciu
- 32 mg fosfor
- 142 mg potasiu
- 44 mg vitamina C
- 44 microg acid folic
- 13,8 microg vitamina K.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; menaiset.fi

Share:

Articole recomandate