Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale oboselii

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale oboselii

Sunt zile în care te simți atât de obosit încât tot ce vrei este să dormi. Care pot fi cauzele acestei oboseli? Stresul, obiceiurile alimentare nesănătoase și chiar anumite tratamente medicale îți pot fura din energie, provocând oboseala. Niciodată oboseala nu trebuie confundată cu somnolența. De foarte multe ori oboseala este provocată de anumite obiceiuri legate de stilul nostru de viață, însă sunt și cazuri când aceasta ne dă de înțeles că avem unele probleme de sănătate.

Vezi mai jos principalele motive ale oboselii:

Somn insuficient

Adulţii au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar atunci când nu te odihneşti suficient, sănătatea şi puterea de concentrare pot fi afectate. Uite ce ai putea să faci dacă nu reuşeşti să adormi: utilizează patul doar pentru somn (nu citi, nu privi la televizor şi nu mânca în pat), aşează-te în pat doar când îţi este somn, dacă nu adormi în 15-20 de minute, ridică-te şi fă ceva relaxant până simţi senzaţia de somnolenţă, abţine-te de la somnul din timpul zilei. 

Nu mănânci suficient

Atunci când nu mănânci suficient sau când nu ai o dietă echilibrată care să menţină un nivel normal al glicemiei poate apărea starea de oboseală. Foarte important este să nu sari peste micul dejun şi să incluzi la fiecare masă alimente bogate în proteine.

Depresia

Deşi este o tulburare emoţională, depresia determină şi apariţia unor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare sunt cele mai frecvente manifestări. Dacă te simţi obosit şi cu moralul scăzut, mai mult de câteva săptămâni, consultă medicul.

Anemia

Anemia este una din principalele cauze ale oboselii în rândul femeilor. Problemele apar în momentul în care sângerările abundente din timpul menstruaţiei conduc la o deficienţă a hemoglobinei care transportă oxigenul, absorbit din aer în plămâni, către toate ţesuturile şi organele din organism. În cazul în care acestea nu sunt alimentate cu o cantitate suficientă de oxigen, apare oboseala.

Probleme ale glandei tiroide

Dacă ai adesea stări de epuizare şi uşoară depresie, poate fi de vină şi o tiroidă leneşă. Cea mai frecventă boală a tiroidei e hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul e lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.

Infecţiile urinare

Dacă te-ai confruntat vreodată cu o infecţie urinară, ştii că principalele simptome sunt senzaţia de arsură la urinare şi nevoia imperioasă de a micţiona. Însă această afecţiune nu provoacă întotdeauna simptome atât de evidente, în unele cazuri oboseala poate fi singurul simptom. După tratamentul adecvat, senzaţia de oboseală va dispărea în aproximativ o săptămână.

Diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelul foarte ridicat de zahăr rămâne în sânge, în loc să treacă în celulele organismului unde ar trebui să fie transformat în energie. Rezultatul constă într-o lipsă de energie, în ciuda consumului suficient de alimente. Dacă oboseala este persistentă şi inexplicabilă, solicitaţi ajutorul medicului.

Deshidratarea

Oboseala poate fi şi un semn al deshidratării.  Indiferent dacă stai la birou sau ai o activitate fizică mai intensă, organismul are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Bea suficientă apă, înaintea unei activităţi fizice, iar după antrenament, poţi bea două căni.

Bolile de inimă

Dacă oboseala apare în timpul treburilor casnice, poate fi un semn că funcţia inimii este afectată. Dacă observi că îţi este din ce în ce mai greu să termini sarcini pe care altă dată le considerai uşoare, mergi la medic.

Cofeina

Cofeina poate îmbunătăţi atenţia şi concentrarea în anumite proporţii, însă prea multă poate creşte ritmul inimii, al presiunii arteriale şi provoacă tremurături. Cum renunţarea bruscă poate provoca şi mai multă oboseală, indicat ar fi să renunţaţi treptat și la ciocolată, băuturi răcoritoare, cafea.

Foto: workingmother.com; Informații: doctorulzilei.ro

Adaugă comentariu