Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Eczema: cauze, simptome, prevenţie

Eczema: cauze, simptome, prevenţie

Cea mai frecventă formă de eczemă este determinată de dermatita atopică, ce afectează aproximativ 20% dintre copii, dar şi adulţi. Eczema poate surveni pe fondul unei afecţiuni preexistente, precum astmul sau rinita alergică, al temperaturilor extreme şi contactului cu o substanţă chimică dură, dar poate fi cauzată şi de fumat sau de anumite alimente, cum ar fi nucile sau lactatele.

Există mai multe tipuri de eczeme, în majoritatea cazurilor acestea fiind cauzate de dermatita atopică, ce se manifestă prin:

- Apariţia unor iritaţii pe piele, de regulă pe scalp, obraji, trunchi, coate, mâini, picioare sau zona scutecului

- Mâncărimi intense

- Flictene care supurează

- Formarea unor cruste de culoare mierii

- Uscarea pielii

- Îngroşarea unor porţiuni de piele (lichen)

- Infecţii cutanate secundare (cauzate de scărpinat, care lasă cale liberă bacteriilor)

Alte tipuri de eczeme sunt:

- Eczema provocată de dermatita de contact alergică – pielea se inflamează din cauza contactului cu un alergen pe care sistemul imunitar îl consideră străin şi, în consecinţă, eliberează anticorpi ce duc la apariţia iritaţiilor pielii

- Eczema dishidrotică – se manifestă cu precădere la nivelul palmelor şi tălpilor şi este însoţită frecvente de flictene

- Neurodermatita – este o afecţiune dermatologică determinată de obicei de înţepăturile de insecte şi care se manifestă prin apariţia unor plăci scuamoase pe cap, antebraţe, încheieturi şi picioare

- Eczema numulară – se manifestă prin pete roşiatice circulare, care formează cruste, sunt foarte uscate şi provoacă mâncărimi intense

- Eczema cauzată de dermatita de stază – este o condiţie inflamatorie a pielii care afectează membrele inferioare la pacienţii cu boală venoasă cronică, de obicei vârstnicii

Eczema nu are o cauză bine determinată, dar sunt mai mulţi factori cunoscuţi care putea favoriza apariţia acesteia. Studiile arată că există o predispoziţie genetică implicată în dezvoltarea acestei probleme dermatologice – istoricul familial de alergii şi astm, de exemplu.

De asemenea, ar putea fi vorba şi despre diverse boli autoimune, care determină un răspuns anormal al celulelor imunitare în contactul cu o anumită substanţă sau cu un alergen (nichel, detergenţi, parfumuri, blană de animale, praf, polen, fum, ouă, alune, lactate etc.).

Alţi factori care pot creşte riscul apariţiei eczemei sunt: temperaturile extreme (prea frig sau prea cald), stresul, infecţiile virale sau fungice, infecţia cu stafilococul auriu sau dezechilibrele hormonale (din timpul sarcinii sau la menstruaţie).

Tratamentul eczemei vizează ameliorarea simptomelor deranjante, precum mâncărimea, iritaţiile şi uscăciunea pielii. Acesta poate consta în aplicarea unor creme sau loţiuni speciale emoliente, care hidratează în profunzime pielea. De asemenea, pot fi indicate cremele cu hidrocortizon, care reduc inflamaţiile.

În cazul în care nu există contraindicaţii pot fi administrate antihistaminice pentru eliminarea mâncărimilor –acestea pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor comprese reci.

Antibioticele topice sau orale sunt indicate doar atunci când apare o infecţie cutanată cu stafilococ sau alte bacterii.

Eczemele pot fi prevenite sau ameliorate şi urmând aceste sfaturi:

- Hidratarea eficientă a pielii

- Evitarea hainelor din materiale sintetice, care reţin umezeala

- Reducerea stresului

- Evitarea detergenţilor, săpunurilor şi a altor produse de igienă care conţin substanţe chimice puternice şi parfumuri

- Evitarea alimentelor cu potenţial alergen

- Folosirea unui umidificator de cameră

 

Sursa: csid.ro; progorodnn.ru

Share:

Articole recomandate