Sezonul căpșunelor: 20 de lucruri pe care nu le știai despre căpșune

Sezonul căpșunelor: 20 de lucruri pe care nu le știai despre căpșune

Deși ne place foarte mult să împărtășim rețete și filmulețe despre căpșune, astăzi ne-am gândit că ar fi amuzant să cunoașteți mai bine fructele voastre preferate. Ia să vedem, câte din lucrurile de mai jos vă erau cunoscute deja, transmite mosiacucapsuni.ro 


1. Căpșuna ( partea comestibilă ) este un fruct fals rezultat din îngroșarea receptaculului florii. Fructele propriu zise sunt achenele ( nuculele ) amplasate la suprafața părții cărnoase. Acestea sunt denumite impropriu semințe și sunt în medie cam 200. Achenele sau nuculele, sunt amplasate mai adânc sau mai la suprafața părții cărnoase, în funcție
de soi. Ele sunt colorate în verde gălbui până la roșu bordo.
2. Căpșunele sunt primele fructe care se coc primăvara. Regina fructelor trebuia să-și facă simțită prezența prima.
3. Planta de căpșun are o caracteristică specială. La un moment dat, în perioada de fructificare, pe aceeași plantă se găsesc : boboci florali nedeschiși, flori deschise, fructe legate, fructe în pârgă și fructe deja coapte. Nu ne crezi? Te așteptăm în vizită la Moșie să-ți arătăm.
4. Sunt 3 tipuri diferite de căpșuni : de zi lungă ( majoritatea soiurilor ), de zi scurtă și indiferente la lungimea zilei.
5. Căpșunele fac parte din familia trandafirilor. Dacă te vei apropria de o plantă, o să-ți dai seama că miros la fel de îmbietor ca și gustul pe care îl au.
6. Cea mai scumpa căpșună este crescuta în orașul japonez Nara, lângă Osaka și costă aproximativ 21.60 USD (168 Hong Kong Dollars ). Ea se găsește în cutia de cadou Kotoka vândută la CitySuper, un renumit lanț de supermarketuri de lux din Hong Kong.
7. SUA este țara care produce cele mai multe căpșune. Ele sunt cultivate în fiecare stat, iar în California se regăsește 75% din întreaga producție. Pe locul 2 este Turcia, urmată de Spania, Egipt, Mexic, Rusia, Japonia.
8. În Delaware, în fiecare an, în săptămâna 21-27 Mai sunt sărbătorite căpșunele.
9. Belgienii au un muzeu dedicat căpșunelor. Ar trebui sa fie în topul destinațiilor fiecărui iubitor de căpșune.
10. Francezii cred că aceste fructe au un efect afrodisiac. Pe vremuri, viitori miri consumau căpșune cu zahar și smântână înainte de noaptea nunții. Alții le servesc la mic dejun sub forma unei supe cremoase. Nu degeaba se zice că dragostea și căpșuna fac casă bună.
11. Romanii credeau că aceste fructe au puteri vindecătoare. Ei le foloseau împotriva depresiei, febrei, pietrelor la rinichi, respirației urât mirositoare sau durerii în gât.
12. În vremurile medievale ele erau oferite ca dar și simbolizau pacea și prosperitatea.
13. În anumite regiuni din Germania, în special în Bavaria, există o tradiție veche, conform căreia, în fiecare primăvară, posesorii de vaci trebuie să lege o ghirlandă de căpșune în jurul coarnelor animalelor, pentru a le proteja de spiriduși.
14. Măștile de căpșune bine uscate vindecă acneea și închid porii.
15. Sucul parfumat de căpșune proaspete reprezintă un leac miraculos care poate elimina petele maronii de pe ten cauzate de vârstă și îndepărtează pistruii.
16. Pot fi folosite pentru albirea dinților. Conținutul ridicat de vitamina C din căpșune și acizii naturali au abilitatea de a altera mediul necesar proliferării bacteriilor din cavitatea bucală. Aceștia pot reduce prezenta tartrului, prevenind pierderea densității dentare și având un efect alcalin asupra organismului. Așa că, fă-ți repede un piure din căpșune și curuță dinții zilnic, pentru cel puțin o săptămână. 
17. Căpșunele nu trebuie spălate înainte de a fi introduse la frigider deoarece expunerea la umezeala și frig determină apariția mucegaiului. Ele se păstrează mai bine și daca nu le rupem codița și frunzulițele pana în momentul consumului. Nu uita să citești si articolul nostru despre spălarea corectă a fructelor înainte de a le mânca.
18. Căpșunele, spre deosebire de alte fructe, nu se mai coc după ce sunt culese.
19. Un studiu recent a concluzionat că persoanele cărora le plac căpșunele sunt sociabile, amuzante și iubitoare, iar cei care urăsc aceste fructe sunt morocănoși și introvertiți.
20. Vinul făcut din căpșune este ușor și perfect pentru zilele lungi de vară. În 2020, Horton Strawberry Wine din Gordonsville, Virginia a câștigat titlul de cel mai bun vin al anului.

Adaugă comentariu