Care este intervalul optim între prima și a doua naștere? Medicul ginecolog răspunde
- 2020-11-06
- 4395
Distanța dintre două sarcini – care este, concret, intervalul optim de timp dintre două sarcini, unde poate duce timpul redus de recuperare și, nu în ultimul rând, cum putem evita complicațiile în cazul în care nu a trecut suficient timp de la prima naștere.
Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie, punctează următoarele aspecte importante legate de distanța dintre sarcini:
Care este intervalul optim între prima și a doua naștere?
S-a demonstrat că un interval mai mic de 1 an între nașteri crește de 3 ori riscul ca viitorul copil să fie diagnosticat cu autism, tulburare de hiperactivitate, cu deficit de atenție (ADHD) sau schizofrenie. Suplimentarea maternă cu acid folic a fost asociată cu un risc redus de autism, lucru care susține faptul că există o legătură de cauzalitate între eliminarea în exces a nutrienților materni din cauza intervalului scurt între sarcini și apariția unora dintre patologiile enumerate mai sus.
Care este poziția Organizației Mondiale a Sănătății legat de intervalul de timp dintre o naștere naturală și următoarea sarcină?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca intervalul de timp după o naștere naturală să fie de 18-24 luni până la următoarea sarcină, aceasta fiind o perioadă de timp necesară și suficientă pentru refacerea tuturor rezervelor materne, în special în cazul femeilor care alăptează.
Care este intervalul dintre sarcini când femeia are o vârstă avansată sau a născut prin cezariană?
În cazul femeilor cu o vârstă avansată, având în vedere riscul de a obține mai greu o sarcină odată cu trecerea timpului, se recomandă obținerea unei sarcini la un interval de 1 an. În cazul nașterii prin operație cezariană însă, se recomandă un interval de 2 ani pentru refacerea cicatricii de la nivelul uterului.
Pot apărea riscuri chiar și atunci când intervalul între sarcini este mai mare?
Pot apărea riscuri pentru o viitoare sarcină și atunci când intervalul între sarcini este mai mare. Astfel, o sarcină obținută la mai mult de 5 ani de la o naștere anterioară, se poate asocia cu un risc crescut de malformații congenitale sau preeclampsie.
Sursa: copiisiparinti.ro, foto simbol: nastenatural.ro