Odoraș.

Odoraș.

MariMar

8 ceaiuri care pot înlocui cafeaua. Cum trebuie să le prepari

8 ceaiuri care pot înlocui cafeaua. Cum trebuie să le prepari

Dacă tânjeşti după efectul cofeinei, dar cafeaua te face să fii agitat şi îţi dă dureri de stomac, o poţi înlocui foarte bine cu ceaiuri delicioase, care îţi conferă energie în prima parte a zilei. Anumite ceaiuri conţin, la rândul lor cofeină, dar în cantităţi mai mici, oferindu-ţi astfel energie fără reacţii adverse, scrie csid.ro

Exemple de ceaiuri care pot înlocui cu succes cafeaua

Ceai verde. Acesta este bogat în polifenoli şi catehine, antioxidanţi cu rol benefic pentru organism, care reduc riscul de oxidare celulară, una dintre principalele cauze ale scăderii imunităţii. Un pliculeţ sau o linguriţă cu plantă uscată conţine doar 35 mg de cofeină, în comparaţie cu 200 mg, cât conţine în mod normal o ceașcă de cafea.

Ceai alb. Are proprietăţi antioxidante, îmbunătăţeşte sănătatea cavităţii orale şi reduce riscul de boli cardiovasculare. Desigur, conferă şi energie!

Ceai oolong. Este un tip de ceai semifermentat, parfumat şi dulce, care ajută la scăderea colesterolului, activează metabolismul, este de ajutor în perioadele stresante şi creşte rezistenţa psihică.

Ceai negru. Este considerat un energizant natural, datorită unor substanţe numite teină şi teofilină, ambele având efecte benefice asupra inimii, accelerându-i ritmul. Dacă vă ştiţi însă cu hipertensiunea, este un tip de ceai pe care ar trebui să îl evitaţi.

Ceai matcha. Este un sortiment de ceai verde tip pudră, care are efect energizant până la 6 ore datorită teaninei conţinute. Spre deosebire de cafea, ceaiul matcha nu favorizează tensiunea nervoasă, agitaţia sau crampele abdominale. În plus, oferă sprijin imunităţii şi are efect diuretic, sprijinind eliminarea toxinelor din organism.

Ceai de cicoare. Are un gust similar cafelei, dar nu conţine deloc cafeină. Cu toate acestea, este o sursă excelentă de inulină, care ajută digestia şi are efecte benefice asupra nivelului de zahăr din sânge, prevenind astfel stările de agitaţie, lipsa de concentrare sau, din contră, starea de moleşeală.

Ceai rooibos. Este un ceai cu aromă fructată, dulce, ale cărui efecte benefice se resimt cu precădere la nivelul sistemului  cardiovascular. De asemenea, studiile au arătat că poate avea inclusiv proprietăţi anticancerigene.

Ceai yerba mate. Este o băutură obţinută din frunzele plantei Yerba Mate, care are un conținut ridicat de cafeină, dar fără a produce efecte secundare precum consumul excesiv de cafea. Acest tip de ceai ajută la stimularea şi rezistenţa mentală, iar antioxidanţii încetinesc apariţia semnelor îmbătrânirii şi ajută la detoxificarea organismului.

Cât despre modul de preparare, fiecare tip de ceai are anumite particularităţi, însă există câteva reguli generale ce trebuie respectate, şi anume: peste ceai se toarnă apă fierbinte, nu clocotită, se lasă la infuzat aproximativ 3 minute (pliculeţele) sau 5 minute (frunzele uscate) şi se savurează ca atare sau, eventual, îndulcit cu o linguriţă de miere, după ce se mai răceşte un pic.

Ceaiul nu trebuie consumat foarte fierbinte, ci călduţ, pentru a aprecia mai bine aroma, dar şi pentru a preveni iritarea esofagului.

 

Sursa foto: ZiarulNațional.md

Share:

Articole recomandate