Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate și termometrele defectate?

Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate și termometrele defectate?

 „Azi, copilul meu de 2 ani și 2 luni a spart un termometru cu mercur în camera lui. Am strâns "biluțele" cu grijă și am spălat pe jos cu clor și detergent, după care am deschis fereastra timp de 2 ore. Copilul nu a atins "biluțele de mercur, dar singurul fapt ce mă neliniștește este că duce mereu mâna la gură din cauza durerilor de măsele și nu care cumva să fi atins ...... Zic asta pentru că am senzația că nu am putut strânge tot mercurul. Ce trebuia să fac? La ce să mă aștept?”. Acesta este mesajul unei mămici postat pe un forum. Printre sfaturile și recomandările internauților, au fost și foarte multe relatări ale altor mămici, care au ajuns în situații similare și au încercat să rezolve problema cu ajutorul informațiilor de pe internet.

Constantin Cheptănaru, dr. în chimie, șef Catedră Chimie generală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, a acceptat să ne ofere câteva recomandări privind consecințele spargerii unui termometru cu mercur.

Un termometru conține 2 g de mercur. Această substanță nu este periculoasă cât timp se află în interiorul termometrului. Dacă însă acesta s-a spart și picăturile de mercur au nimerit pe o suprafață netedă și tare, cum ar fi podeaua, parchetul, atunci trebuie neapărat să le strângeți cu o seringă sau cu o bucată de carton. Mai poate fi folosită și banda adezivă. În nici un caz nu atingeți mercurul cu mâna! Îmbrăcați mănuși de cauciuc. Dacă picăturile de mercur au nimerit pe un spațiu denivelat, utilizați aceeași bandă adezivă, seringa, pipeta sau para de cauciuc. În cazul în care mercurul a ajuns pe suprafața covorului, trebuie să-l scoateți din cameră pentru a-l aerisi cât mai mult timp.

Mercurul nu trebuie aruncat în chiuvetă sau în rețeaua de canalizare, ci colectat și plasat într-un borcan cu apă, amestecată cu soluție de permanganat de kaliu. Borcanul se închide ermetic, dar nu se aruncă la gunoi!

Suprafața poluată trebuie prelucrată cu clorură de fier, se lasă așa pentru câteva ore, după care se spală cu apă și săpun. Nu folosiți aspiratorul, mopul sau mătura! Hainele contaminate nu trebuie spălate, ci adunate în saci de plastic, la fel ca și celelalte materiale cu care ați lucrat pentru a aduna mercurul. Toate acestea trebuie transmise specialiștilor de la Departamentul Situații Excepționale, pe care trebuie să-i contactați cu această ocazie.

Dacă picăturile de mercur au ajuns pe corpul copilului sau chiar în gurița acestuia, trebuie neapărat contactat medicul. Nu sunt suficiente măsurile pe care le întreprindeți acasă cu forțele proprii.

Sunt și câteva simptome care vă pot „anunța” dacă v-ați otrăvit cu mercur. Printre acestea sunt: somnolență, greață, dureri la înghițire, slăbiciune generală, dureri în abdomen, de cap.

Constantin Cheptănaru ne-a vorbit și despre soarta pe care trebuie s-o aibă medicamentele expirate. Dacă e vorba de câteva pastile, acestea pot fi aruncate la gunoi, nu înainte de a le fărâmița. Ulterior, ele nu prezintă pericol prea mare pentru mediu. Sunt periculoase dacă, aruncate întregi, sunt utilizate de cineva. Dl Cheptănaru a menționat că în cadrul Agenției Medicamentului, activează un departament de reciclare a medicamentelor, însă în prezent, acesta este supus unor restructurări. Astfel, populația nu poate merge la departament cu punga de medicamente expirate, ci le poate restitui în farmacii, pentru ca, ulterior, acestea să fie transportate instituției respective.

Foto: smilefm.ro

Share:

Articole recomandate