Combate răul de mişcare cu remedii blânde
- 2019-08-12
- 1932
Răul de mişcare sau kinetoza afectează un sfert din populaţia lumii. Cei mai sensibili sunt copiii cu vârsta între 2 şi 12 ani şi femeile gravide. Răul de mişcare este acea stare de disconfort care apare în timpul călătoriei cu un autovehicul, tren, avion sau o ambarcaţiune. Principalele manifestări sunt paloare, transpiraţii reci, greaţă, vărsături, cefalee, oboseală, ameţeli.
Măsuri de combatere a răului de mişcare
În autovehicule, alegem locurile din faţă. În ambarcaţiuni, căutam o poziţie cât mai aproape de mijloc, iar în avion scaunele din dreptul aripilor. La tren, alegem să stăm cu faţa în direcţia de mers.
De asemenea, în timpul călătoriei sunt de evitat cititul sau jocurile video şi trebuie să privim spre un punct cât mai îndepărtat în față şi nu spre lateral. Inspirație şi expirație prelungite de aer rece, proaspăt ajută mult prin acţiune asupra nervului vag inhibând greaţa/vărsătura.
Este de evitat călătoria cu „stomacul plin”, iar apa plată, rece, este de preferat altor băuturi. Trebuie să încercăm să schimbam locul dacă lângă noi sunt mirosuri puternice de parfum, mâncare, transpiraţie.
Dacă totuşi apare vărsătura e bine să întrerupem pentru 15-20 min călătoria. Spălatul pe faţă cu apă rece, clătitul gurii, mişcări de înviorare şi plimbatul pe jos alternat cu statul la umbră sunt generatoare de confort.
Tratamentul clasic presupune administrarea de antiemetice şi anxiolitice. Tratamentul naturist poate ajuta. Cel mai util e ghimbirul. Este indicat şi maceratul glicerinic de tei sau arin alb. Ceaiurile şi infuziile de plante pot fi benefice (traista-ciobanului, sânziene, levănţică, busuioc, păducel, salvie)
Iată câteva remedii prescrise mai frecvent:
Cocculus Indicus cel mai „popular” remediu. Un simptom important care indică acest remediu este greaţa apărută de la mirosul de mâncare. Persoana simte slăbiciune şi ameţeala, chiar gol în stomac şi trebuie să se întindă în poziţie culcată. Problemele se agravează de la rece, mişcare şi lipsa somnului.
Tabacum este util dacă persoana simte greaţa, leşin, cu paloare excesivă (cu tentă verzuie) şi senzaţie de slăbiciune în stomac. La aceste simptome se adaugă transpiraţie rece, vărsături gălbui şi senzaţia de bandă strânsă în jurul capului. Deşi îi este frig, aerul rece şi ochii închişi ameliorează starea de rău.
Ipecca îşi manifestă acţiunea în situaţia în care vărsăturile sunt multe, repetate, iar senzaţia de greaţă este aproape continuă. Uneori starea de rău se însoţeşte de sângerare nazală (epistaxis) şi este agravată de mişcare, miros de mâncare, îngheţată, dulciuri, tuse. Un semn important pentru Ipecca este greaţa cu imposibilitatea producerii vărsăturii.
Petroleum dacă problemele apar după intoxicaţie cu hidrocarburi sau pentru persoane ipohondre sau persoane cu un apetit mare (se scoală noaptea să mănânce). O altă situaţie particulară caracteristică este starea de greaţă cu senzaţie de gol în stomac, ameliorate de căldură şi mâncare. Putem întâlni şi salivaţie abundentă, durere de stomac, redoarea cefei şi a spatelui. Persoana se simte mai rău de la lumină, zgomot sau când încearcă să se ridice.
Borax prescris mai ales la copiii care fac şi afte. Excelent la persoanele care au frică de mişcare descendentă (aterizare, topogan etc.)
Nux Vomica este un remediu pentru starea de greaţă intensă, profundă, însoţită de durere de cap puternică, uneori pulsatilă, localizată la spate (occipitală) sau deasupra ochilor. Pacientul caută căldura şi evită mâncarea, cafeaua şi tutunul. Indicat persoanelor ambiţioase, stresate, friguroase şi care se odihnesc insuficient.
Argentum Nitricum este util celor anxioşi, cu excitabilitate nervoasă crescută, claustrofobi, grăbiţi.
Sursa: csid.ro; kick.media