Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum să gestionăm corect frica de îmbătrânire?

Cum să gestionăm corect frica de îmbătrânire?

Tinerețea și, în general, aspectul tineresc, sunt asociate cu puterea, vitalitatea, fertilitatea, cu posibilitatea de a face bani, de a ne descurca mai bine, de a fi respectați și apreciați. Așadar, pare necesar să încercăm din răsputeri să ascundem semnele îmbătrânirii pentru cât mai mult timp, pentru a ne păstra statutul. Frica de îmbătrânire este printre cele mai comune temeri, dar fuga de firescul vieții nu înseamnă o viață împlinită, scrie smartliving.ro

„Criza de maturitate”, semn de normalitate

De-a lungul vieții fiecare dintre noi trece prin diverse crize de dezvoltare, fiecare criză venind însoțită de schimbări atât în plan hormonal, cât și comportamental și psihosocial. Prin urmare criza de maturitate sau criza vârstei de mijloc, reprezintă semn de normalitate în dezvoltarea fiecărui individ în parte.

Erik Erikson, teoretician cunoscut pentru crearea celor „opt etape de dezvoltare”, a explicat-o ca fiind o tranziție în timpul etapei numite „maturitate de mijloc”, atunci când oamenii își pun întrebări despre sensul și scopul vieții lor.

Sunt idei conform cărora această criză are o cauză biologică, dar și o cauză legată de mediu, sunt voci care spun că este în primul rând declanșată de semnele de îmbătrânire fizică – pierderea potenței la bărbați și sfârșitul anilor reproductivi la femei, de unde și frica de îmbătrânire.

Când începe criza de maturitate

Deși este etapă normală în dezvoltarea noastră, nu se regăsește la fiecare individ ca începând „fix la o anumită vârstă”. Adică dacă pentru unii dintre noi primele semne de criză de maturitate pot să apară de la 40 ani , pentru alții primele semne se lasă așteptate până la 50 de ani, de exemplu.

Cum se manifestă frica de îmbătrânire

Așadar, în contextul vieții moderne, cu presiune socială ridicată, cu așteptările nerealiste (uneori) legate de frumusețe fizică, despre propria fericire, cu dorințe și obiective neîmplinite, ne regăsim în momentul de criză, când înțelegem că a trecut timpul peste noi și pentru noi.

Astfel, încet se instalează o serie de stări, emoții confuze, contradictorii, de furie, vină, plictiseală, depresie sau anxietate. Există de multe ori o dorință de a reveni la tinerețe sau de a lua viața de la capăt.

Neacceptarea îmbătrânirii de azi, capcanele de mâine

Evident, așa cum sigur ați văzut, sunt tot mai puține femei, dar și bărbați care aleg să nu își arate deloc părul alb. Sunt persoane cu care genetica și viața, nu au fost foarte blânde, iar semnele de îmbătrânire apar foarte devreme și în forță, prin urmare de timpuriu încep să ascundă sub vopsea, părul alb.

Cum gestionăm corect maturizarea/ îmbătrânirea

O percepție corectă asupra bătrâneții în contrast cu frica de îmbătrânire ar avea mai mult sens și ar ridica cel puțin câteva îngrijorări din mintea noastră, dacă am începe cu puțină autoeducație în direcția ideii de vârstă a treia și a ceea ce putem face atunci. A îmbătrâni este firesc și de dorit! Pentru mulți, este un privilegiu.

Este important să reținem că îmbătrânirea este un proces care este refuzat multor persoane, prin urmare noi, norocoșii, trebuie să ne bucurăm de fiecare moment și aspect adus de îmbătrânire.

Viața este în permanentă schimbare, aduce noi provocări și noi situații, atunci tu de ce ai dori să arați sau să te comporți în permanență ca la „20 de ani”?

De asemenea, amintește-ți că nimeni nu te va iubi mai puțin. Relațiile care contează – cât timp munciți la întreținerea lor – vor continua să prospere. Prieteniile se îmbunătățesc cu vârsta; ai mai multe amintiri, iar timpul petrecut împreună se simte mai prețios.

Resetează-ți obiectivele cu unele noi, în mod constant la anumite intervale de timp, de câțiva ani

În ultimul timp însă sunt tot felul de persoane publice cunoscute, care aleg să vorbească despre propriul proces de îmbătrânire, proces pe care aleg să nu îl „ascundă”. Inspiră-te din viața lor, din exemplul lor

 

Share:

Articole recomandate