Motive pentru care să nu te oprești la un singur copil
- 2018-01-11
- 28896
Mulți părinți aleg să crească un singur copil pentru că se consideră capabili doar pentru creșterea și întreținerea unui singur urmaș. Însă, odată ce acesta crește, părinții încep a se întreba dacă au procedat sau nu corect . Vezi mai jos motive ce sunt contrare ideii, respectiv, de ce trebuie să optezi pentru mai mulți copii în familia ta.
1. În viitor îți vei reproșa alegerea
Cu timpul, chiar tu îți vei face reproșuri cu privire la faptul că ți-ai lăsat copilul “singur pe lume”. Iar când copilul îți va spune că și-ar fi dorit foarte mult un frate sau o soră, o vei resimți ca pe un cuțit în inimă. Apoi te vei gândi că îmbătrânești și unicul copil se va afla sub stres că trebuie să aibă singur grijă de părinți. Cu o soră sau un frate și-ar fi împărțit și responsabilitățile.
2. Te vei întreba dacă ești o mamă bună
Sunt o mulțime de lucruri pentru care mamele se judecă singure, plecând de la faptul că au ales cezariană în locul nașterii naturale sau biberonul în locul alăptatului. Faptul că te-ai hotărât să ai doar un singur copil se va adăuga și el la lista de viitoare reproșuri. Ți se va părea că toate celelalte mame sunt perfecte, iar tu nu, din moment ce ele au mai mulți copii și se descurcă foarte bine cu ei.
3. E mai greu să spui nu
Atunci când ai mai mulți copii, știi lecția de la primii. Însă când ai doar unul ai tendința de a-l cocoloși și de a nu-i refuză capriciile. Este însă important să realizezi că și ei au nevoie de limite și reguli, în societate, așa cum are toată lumea.
4. Poți seta așteptări prea înalte pentru copil
Fiind singurul copil, vrei că el să fie cel mai cel. Poți pune presiune pe copil dacă nu ești atent. Ține minte că nimeni nu este perfect și că fiecare copil are ritmul său. Nu-l compara cu copiii vecinului sau simplu, concepe mai mulți copii.
5. Îți poate reproșa mereu că se plictisește
Odată ce în casă sunt cel puțin doi copii, atunci și joaca e mai interesantă și însăși copilăria. Cât de multă atenție i-ai acorda ca părinte sau cât de mult te-ai juca cu el, nu vei reuși să îi satisfaci interesul zilnic precum o va face un frate sau o soră.
5. Copilul poate deveni răsfățat, egoist și gelos
Dacă adulții oferă copilului cât mai multe lucruri, jucării, hăinuțe, el ar putea cu greu să accepte mai târziu că în viață nu putem avea mereu totul și nu va înțelege că obținerea de beneficii se face și cu sacrificiu. De asemenea, lipsa unor frați sau surori, reali competitori pentru atenția și timpul părinților, poate afecta maturitatea social-relațională în situații conflictuale, în care înveți să faci unele compromisuri, să negociezi și să ții cont de ceea ce-și doresc ceilalți.
6. Poate avea dificultăți în asumarea responsabilității
Pot fi acei copii cărora nu li s-au impus limite și care ajunși în colectivitate, la școală, la serviciu sau în cuplu, nu oferă reciprocitate. Cred că li se cuvine totul, fără să-și asume și ei obligații. Pot avea dificultăți în asumarea responsabilității, pentru că părinții o făceau în locul lor, așteptând și la maturitate asistența și ajutorul acestora în caz de probleme.
7. Poate deveni un adult fără curaj și tendințe de însingurare
Din cauza supraprotejării din partea părinților, copilul se poate transforma într-o persoană fără curaj, fără responsabilitate și fără interes pentru ceilalți. Deși suportă ușor singurătatea pentru că adesea se juca singur, ca adult poate avea tendința către anxietate și însingurare sau cu alte cuvinte - izolarea de societate, lume.
8. Te vei simți singur la bătrânețe
Chiar dacă pare cumva egoist acest punct, tot mai vesel și interesant le e părinților cu mai mulți copii. Mai ales de sărbători, când casa se umple de copii, apoi gineri și nurori, nepoți ori chiar și strănepoți. Anume în acele momente simți că nu ai trăit în zadar.
Sursa: psychologies.ro, smartwoman.hotnews.ro
Foto: copilul.ro