Preotul Maxim Melinti lansează o carte cu sfaturi pentru femei

Preotul Maxim Melinti lansează o carte cu sfaturi pentru femei

De ce femeia trebuie să se teamă de bărbat? De ce femeia cu ciclu nu intră în biserică? De ce femeia fără broboadă și în pantaloni nu poate intra în biserică? De ce femeia trebuie să stea în tinda bisericii la botezul propriului copil? De ce femeia până la botez nu poate ieși din casă? De ce copiii morți nebotezați se consideră că pleacă în iad? Aceste și multe alte întrebări vin în discuție în cartea preotului Maxim Melinti pentru a ajuta o femeie creștină să se lase de „basme lumești” și să cunoască rolul său în Biserica și lumea creștină.

 Părintele Maxim Melinti a acceptat să vorbească pentru Odoraș despre cartea sa și ne-a spus că aceasta cu siguranță nu este un ghid pentru matuște, dăscălițe sau băbuțe.

 

Cartea mea este orientată pentru toate femeile, inclusiv și pentru cele din alte confesiuni, care pot vedea Biserica Ortodoxă ca un „depozit” plin cu mituri, basme, superstiții și reguli false, contradictorii cu spiritul evanghelic. Mi-ași dori ca această carte să fie citită și de către bărbați, care la fel, s-au născut într-un mediu „clasic” ortodox, și adesea impun soțiilor importanța lor de soț ca fiind capul familiei, ca superiorul femeii; impune pseudo-reguli alături cu pseudo-duhovnici după care trebuie să se conducă sărmana mamă, cu frică oarbă să accepte mofturile bărbaților „creștini”, să accepte violență și dominația soțului”, spune autorul.

Vorbind despre motivația sa de a publica această carte, Maxim Melinti a menționat că în cei 7 ani de zile de când activează în calitate de preot la Biserica din satul Ghidighici, a adunat o sumedenie de superstiții care îi înstrăinează pe creștini de Dumnezeu.

De aceea vreau să le vorbesc tuturor prin cartea „20 de sfaturi pentru femeile creștine”, care poate fi considerată pe bună dreptate un „Cod al drepturilor creștinelor”, bazat pe Sfintele Scripturi și pe canoanele Sinoadelor Ecumenice și ale Sfinților Părinți, dar și pe tradiția Bisericii primare, când viața creștinilor era mult mai simplă și nu era acoperită cu un strat mare de obiceiuri și tradiții lumești”, a precizat preotul. 

Maxim Melinti a adăugat că va urma și continuarea acestui ghid, deoarece între timp a mai pregătit niște articole care nu s-au incadrat în prezentul volum. În afara de „20 de sfaturi pentru femeile creștine”, pregătește să scoată la tipar și unele sinteze teologice, studii istorice și colecție de predici. Ele sunt gata pentru tipar, însă apariția lor se reține din lipsa finanțelor.

Cartea este lansată joi, 21 septembrie, la biserica din satul Ghidighici, la ora 19.00. Sunt așteptați toți doritorii.

 

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu