5 combinaţii greşite de alcool şi produsele alimentare
- 2016-12-24
- 6425
Crăciunul (pe stil nou) e deseară, iar până la Revelion a rămas mai puţin de o săptămână. De aceea, ne-am gândit că nu ar fi rău să îţi spunem şi despre combinaţiile periculoase dintre alcool şi produsele alimentare. Nu, acest articol nu este despre impactul negativ al alcoolului asupra sănătăţii. La urma urmei nu face să renunţi la câteva pahare de şampanie sau vin pentru o ocazia specială. Scopul nostru este să te avertizăm vis-a-vis de produsele pe care să nu le consumi împreună cu alcoolul.
Alcool şi grapefruit
Grapefruitul, deși este o rudă apropiată cu lămâia, portocala şi mandarina, nu ar trebui să apară pe masa festivă alături de vin sau șampanie. Spre deosebire de fructele enumerate mai sus, grapefruitul conţine substanţe care blochează unele enzime hepatice responsabile de descompunerea diferitor substanțe toxice, inclusiv alcoolul. Nu e de mirare că în urma consumului de grapefruit şi alcool se poate ajunge la intoxicații severe de alcool, chiar dacă s-ar părea că îţi ştii măsura.
Alcool şi ciocolată
"Ciocolată și șampanie?" Acest stereotip a dus pe masa chirurgului nu puţină lume diagnosticată cu "pancreatită acută". De ce? Pentru că ciocolata stimulează fluxul bilei din vezica biliara prin canalul biliar comun, care trece prin pancreas. Alcoolul provoacă un spasm la sfincterului, care este extrem de periculos deoarece face dificilă trecerea, astfel acesta se acumulează în interiorul canalului biliar. Aşa că mare atenţie la această combinaţie.
Alcool şi băuturi acidulate (inclusiv mult favorita Coca-cola)
Este o combinaţie reuşită pentru iubitorii de mahmureală. Băuturile dulci “maschează” prezenţa alcoolului în stomac, astfel că senzaţia de beţie vine mai târziu… Acest lucru se întâmplă pentru că, în timp ce pătrunde în stomac, zahărul este o prioritate pentru digestie, iar alcoolul în acest moment continuă să “stea” în stomac, exercitând efectele sale toxice asupra organelor interne și a țesuturilor. Acelaşi efect neplăcut îl va avea şi combinaţia de alcool şi îngheţată.
Alcool și condimentele
Usturoiul, ceapa, piperul, muștarul, hreanul, oțetul și alte condimente încetinesc procesul de distrugere a alcoolui în organism, și, ca rezultat, în urma combinaţiei cu alcool ar putea afecta ficatul şi sistemul cardiovascular.
Alcool și frigăruiul
Carnea la grătar, deja în sine e un produs greu de digerat. Iar dacă ţinem cont de faptul că aceasta mai are şi mirodenii, în contact cu alcoolul, produsul devine de două ori mai greu de digerat.
Foto: assets.sport.ro, parents.ru