Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Rețete populare de cozonac pentru Crăciun

Rețete populare de cozonac pentru Crăciun

Gustul Crăciunului petrecut alături de părinți și bunici se datorează și cozonacului de pe masa de sărbătoare. Cu stafide, mac, nuci sau orice alt ingredient, acest fel de mâncare este de nelipsit din casele celor care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, adică pe 7 ianuarie. Cele mai populare rețete, adunate încă de pe la străbunici, ți le prezentăm mai jos. Vouă nu vă rămâne decât să le încercați și să vă bucurați alături de cei dragi de această sărbătoare.

 

Cozonac tradiţional

INGREDIENTE

 600 g făină

 2 ouă

 100 ml lapte

 2 gălbenuşuri

 150 g unt

 2 linguri zahăr

 20 g drojdie

 2 pliculețe zahăr vanilat

Pentru umplutură

 1/2 kg nuci

 3 linguri cacao

 200 g zahăr

 100 ml lapte

Pentru uns:

 2 ouă

 unt

MOD DE PREPARARE

1. Se prepară maiaua (plămădeala) din drojdie, o linguriţă de zahăr şi lapte călduţ. Se bate untul cu 2 linguri de zahăr.

2. Se cerne făina, se aşază pe blat, cu o adâncitură la mijloc. Se toarnă maiaua, o cană cu lapte, ouăle întregi şi 2 gălbenuşuri amestecate cu un praf de sare. Se amestecă uşor ingredientele, apoi se adaugă untul. Se frământă aluatul până ce se desprinde de mâini şi se lasă la cald, acoperit, să crească.

3. Pentru umplutură, se fierbe laptele. Se amestecă nuca cu zahărul şi cacao, apoi se toarnă laptele clocotit. Se împarte aluatul în două, se întind foi, se umplu cu nucă şi se rulează.

4. Se ung tăvile cu unt şi se aşează cozonacii. Se ung cozonacii cu ou bătut şi se dau la copt 50 de minute. Se lasă la răcit în tavă, apoi se scot şi se aşează unul lângă altul, dar la o distanţă de 5 cm.

 

Cozonac Rosenkranz

INGREDIENTE

 400 g faină

 2 ouă

 arome (zahăr vanilat, coajă de lămâie și portocală, esență de rom)

 1 praf de sare

 110 ml lapte (un pahar mic)

 25 g drojdie

 3 linguri de zahăr pentru lapte

 130 g unt

 6 linguri zahăr pentru unt

 10-12 linguri zahăr pentru caramel

 nucă tocată după preferință

MOD DE PREPARARE

Rosenkranz este mai mult decât binevenit pe masa ta de sărbătoare dacă dorești să ai și o variantă mai rafinată, acoperită de valuri de zahăr caramelizat, al cozonacului clasic.

  1. Se caramelizează cele 10 – 12 linguri de zahăr, cu care se tapetează fundul și pereții unei cratițe. Într-un castron se cerne făina, se pun ouăle, sărea și aromele. Separat, drojdia se dizolvă în laptele ușor călduț și îndulcit cu cele 3 linguri de zahăr.
  2. Apoi fără să se lase să dospească, se toarnă încet, câte puțin peste făina cu ouă și arome amestecate în prealabil.
  3. Se frământă puțin, cca 10-15 minute, pe blatul de lucru. Se întinde o foaie, dreptunghiulară, de cca. 1 cm grosime. Și se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahăr. Se presară nucă din belșug și se presează ușor cu palmă, pentru a adera la stratul de unt. Se rulează și se tăie în 6-7 bucăți care se pun în picioare în cratiță tapetată cu zahăr caramel.
  4. Se lasă spații ceva mai mari între aceste rulouri, pentru că își vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 oră. Se recomandă o cratiță de 24 cm în diametru. Rulourile nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate în cuptor
  5. Se coace timp de 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

 REGULĂ DE BAZĂ: Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se răstoarnă, fierbinte, pe un platou. Dacă este lăsat să se răcească, zahărul caramelizat se va întări, făcând imposibilă scoaterea lui din cratiță. 

 

Cozonac nefrământat

 

INGREDIENTE

 1 kg făină

 4 ouă

 500 ml lapte

 400 g zahăr

 200 ml ulei

 25 g drojdie

 1 praf sare

 coajă rasă de citrice

Pentru umplutură:

 cacao

 500 g nucă

Pentru copt:

 2 gălbenuşuri

MOD DE PREPARARE

Cozonacul nefrământat e rapid, gustos şi arată foarte bine.

1.   Se amestecă ouăle cu laptele, zahărul, drojdia şi sarea şi se lasă în bucătărie pe noapte.

2.   A doua zi, se pun aromele şi făina și se amestecă. Se încinge uleiul care trebuie turnat în fir subţire ca să sfârâie aluatul. Se amestecă înglobându-l în aluat şi, între fiecare folosire, uleiul se ţine pe foc să fie încins.

3.   După ce s-a folosit tot uleiul, se lasă aluatul la crescut timp de 60 de minute.

4. Se împarte apoi coca în două părţi, se umple cu cacao şi nucă măcinată și se rulează. Se aşază în forme şi se lasă 30 de minute la crescut. Apoi, se ung cozonacii cu gălbenuş şi se coc 50 de minute.

 

Cozonac pufos cu stafide

INGREDIENTE

 1 kg făină

 4 linguri ulei

 2 cubuleţe drojdie

 300 ml lapte

 200 g unt

 4 ouă sau 4 gălbenuşuri

 200 g zahăr tos

 2 pliculețe zahăr vanilat

 1 praf sare

 coaja rasă de la o lămâie

 400 g stafide

 3-4 linguri rom natural

 zahăr pudră

MOD DE PREPARARE

1. Cu 3-4 ore înainte de începerea frământatului, toate ingredientele trebuie ţinute la temperatura camerei.

2. Într-un bol, se dizolvă drojdia în laptele călduţ şi 1-2 linguriţe de zahăr. Se acoperă şi se lasă plămădeala la dospit. Se amestecă ouăle cu un praf de sare, iar laptele se încălzeşte şi se amestecă cu restul de zahăr, coaja de lămâie şi vanilie. Se bate untul spumă.

3. Se cerne făina într-un bol mai mare, se face o adâncitură, se toarnă plămădeala şi se amestecă puţin. Se mai lasă câteva minute să crească. Se adaugă laptele călduţ şi aromat, ouăle şi untul şi se amestecă până se omogenizează aluatul. Se frământă bine şi se lasă să crească. Între timp, se pun stafidele să se înmoaie în puţin rom.

4. După ce a crescut aluatul, se întinde într-o foaie şi se împarte în funcţie de mărimea tăvilor. Se tapetează tăvile cu unt şi apoi se întinde aluatul. Se presară stafidele pe toată suprafaţa, se rulează şi se mai lasă să crească 15-20 de minute, înainte de a fi băgat în cuptor. După ce s-a copt, se dă cu zahăr pudră din belşug.

 

Cozonac cu mac și nucă

INGREDIENTE

Pentru aluat

 375 g făină

 75 g unt

 1 ou

 1 gălbenuş

 130 ml lapte

 100 g zahăr

 1/2 cub drojdie de bere

 1 ou pentru uns

Pentru umplutură

 150 g seminţe de mac

 120 ml lapte

 3 linguri zahăr

 1 linguriță coajă de lămâie

 1/2 linguriță scorţişoară

 50 g nuci

 1 albuş

MOD DE PREPARARE

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ, apoi se amestecă cu o lingură de făină şi se lasă la crescut. Oul şi gălbenuşul se freacă cu un praf de sare şi se bat cu restul de zahăr, iar untul se topeşte.

2. În făina cernută se toarnă maiaua crescută, ouăle şi untul şi se frământă până se omogenizează şi se desprinde aluatul uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent, circa jumătate de oră.

3. Macul se spală în apă rece, apoi se pune într-o oală cu lapte şi zahăr şi se fierbe 15 minute. Când se răceşte se adaugă coaja de lămâie, nucile pisate, scorţişoara şi albuşul bătut spumă.

4. Aluatul crescut se întinde într-o foaie subţire şi se unge cu umplutura de mac. Se rulează uşor, se aşază într‑o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă la dospit 10 minute. Se unge cu ou şi se coace 30-35 de minute în cuptorul încins.

 

Crăciun fericit!

 

Sursa: retete.unica.ro

Share:

Articole recomandate