Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Rețete de clătite pe care trebuie să le încerci în săptămâna „Masleniței”

Rețete de clătite pe care trebuie să le încerci în săptămâna „Masleniței”

Nu toată lumea știe ce semnifică, dar toți știu că trebuie să mănânce clătite în această săptămână. Ei, bine, Maslenița, această sărbătoare de origine slavonă durează o săptămână înainte de Postul Mare. Sărbătoarea simbolizează petrecerea iernii, dar în canoanele creștine este o pregătire pentru post. Pe timpuri, existau mai multe tradiții în legătură cu această sărbătoare, iar miercurea, soacrele își serveau ginerii cu clătite. Deși în zilele noastre nu se mai practică, răsfățul familiei cu diferite rețete de clătite este binevenit.

 

Clătite clasice cu gem

3 ouă

300 gr de făină

300 ml de lapte

250-300 ml de apă minerală

3 linguri de unt topit (opțional)

1 praf de sare

opțional: 1-3 (maximum) linguri de zahăr sau după gust

arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat

aproximativ 50 ml de ulei pentru prăjit

*apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase;

Mod de preparare:

Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veți obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie și le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu mixerul sau cu o lingură de lemn.

Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidele: laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urme de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuță dacă le vreți mai voluminoase.

Încingeți apoi bine o tigaie, ungeți suprafața cu ulei și ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă în timp ce cu stânga rotiți tigaia astfel încât aluatul să alunece pe toata suprafața, formând un strat uniform. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit.

Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opac, iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă. Acestea se întorc cu o spatulă de lemn sau se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. După ce s-au prăjit toate clătitele acestea se vor unge cu gem, iar apoi se pot rula, împacheta sau se pot aranja sub forma de tort.

 

Clătite cu carne tocată și ciuperci, la cuptor


Ingrediente aluat clătite:

3 ouă

300 gr de făină

300 ml de lapte

250-300 ml de apă minerală

3 linguri de unt topit (opțional)

1 praf de sare

aproximativ 50 ml de ulei pentru prăjit

*apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase

 Ingrediente umplutură pentru opt clătite:

300 de grame de carne tocată (porc, vită sau pui)

1 gălbenuș proaspăt

250 de grame de ciuperci tocate

1 ceapă mică tocată fin

1 cățel de usturoi zdrobit

1 ardei mic verde tocat mărunt

100 ml vin alb sec

1 lingură de ulei

30 de grame de unt

80 de grame de smântână lichidă pentru gătit

1 legătură de pătrunjel

sare și piper

Mod de preparare:

Se pregătesc mai întâi clătitele astfel: se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată și se amestecă totul bine cu mixerul sau cu o lingură de lemn. Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe.

Apoi se prepară umplutura: se încinge o tigaie pe foc, se adaugă o lingură de ulei și imediat carnea tocată. Se amestecă bine până când carnea se deschide la culoare și nu mai are tendința să se adune în bulgărași. Se scoate carnea din tigaie și se păstrează deoparte. Se adaugă în grăsimea rămasă în tigaie ceapa, țelina, ardeiul și ciupercile tocate.

Se presară un praf de sare și se călește totul la foc mediu, amestecând frecvent, până când se înmoaie bine legumele și se evaporă lichidul pe care îl lasă. Se adaugă carnea tocată înapoi în tigaie și se toarnă și vinul. Se mai gătește pe foc iute până ce vinul se evaporă complet, se adaugă cu sare și piper după gust și se pune într-un castron, să se răcească.

Cât timp umplutura se lasă la răcit, se prăjesc clătitele într-o tigaie. Între timp se pornește cuptorul și se încinge la 190 de grade Celsius. La umplutura răcorită se adaugă și gălbenușul de ou și pătrunjelul verde tocat, se mai potrivește gustul de sare și piper. Apoi, în clătite se pune câte două linguri de umplutură și se rulează. Se unge un vas cu unt în care se aranjează clătitele, se împrăștie pe ele restul de unt și se stropesc cu 80 ml de smântână lichidă. Se dau clătitele la cuptor pentru 20-25 de minute.

Clătitele devin astfel rumene pe suprafață și extrem de fragede. Se lasă să se răceacă timp de 10 minute, apoi se servesc, stropite cu smântână.

 

Clătite umplute cu spanac

Ingrediente:

 350 g făină

500 ml lapte

3 ouă

o linguriță praf de copt

un praf sare

o lingură ulei

Ingrediente pentru umplutură:

 25 g unt

 25 g făina

200 g spanac curățat, spălat și tăiat

100 ml lapte

50 ml smântână

125 g parmezan

100 g mozzarella rasă

 un praf sare

 o ceapă

un praf piper alb

ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Pentru aluatul de clătite se bat ouăle întregi cu un praf de sare și o linguriță de praf de copt. Se adaugă făina, lingura de ulei și se subțiază compoziția cu lapte. După ce se prăjesc, clătitele se pun deoparte și se pregătește umplutura de spanac. Se topește într-o tigaie untul, se adaugă făina și se amestecă, iar treptat se toarnă laptele. Se formează un sos alb omogen, se adaugă sarea, piperul și smântâna. Într-o altă tigaie se prăjește ceapa într-o lingură de ulei, iar apoi se adaugă spanacul. Când acesta scade, se adaugă parmezanul ras și sosul alb. Apoi fiecare clătită se umple cu două linguri de compoziție, se presară peste mozzarella și se împăturește. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun clătitele și se bagă la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute.

 

Clătite pufoase cu cacao, umplute cu frișcă

Ingrediente:

400 ml iaurt

2 căni făină

2-3 linguri cacao

o linguriță praf de copt

3 ouă

3-4 linguri zahăr

zahăr vanilat

un vârf cuțit sare

ulei de floarea soarelui

Ingrediente umplutură:

250 ml frișcă lichidă

100 ml smântână dulce

2 linguri zahăr pudră

Mod de preparare:

Se amestecă bine cu un mixer ouăle cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugăm iaurtul, făina, sarea, praful de copt și cacaua amestecând ușor. Se lasă compoziția pentru 30 min la rece, între timp se mixează frișca cu smântâna, iar când capătă consistența dorită se adaugă zahărul și mai amestecăm un pic. Apoi, se prăjesc clătitele, într-o tigaie încinsă și unsă cu ulei și se lasă să se răcească. Când s-au răcit, se pune pe ele frișcă, se rulează și se consumă cu poftă.

 

Clătite cu cremă de cireșe

Ingrediente:

 140 g făină

4 ouă

2 linguri zahăr

300 ml lapte

3 linguri unt

Ingrediente pentru crema de cireșe:

350 g cireșe

250 g mascarpone

170 g smântână pentru frișcă

3 linguri zahăr pudră

Ingrediente pentru decor:

smântână pentru frișcă

zahăr

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu zahărul și sarea, apoi se adaugă ouăle, laptele și untul topit. Mixează aluatul pentru a elimina toate cocoloașele și lasă amestecul deoparte 10 minute. Amestecă cu un blender mascarpone cu smântâna pentru frișcă, cireșele fără sâmburi și zahărul până se obține o cremă pufoasă, omogenă. Prăjește clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără a mai adăuga ulei, câte 1 minut pe fiecare parte, apoi umple clătitele cu cremă de cireșe. Ornează clătitele cu cireșe întregi și frișcă, pe care o obții din smântâna pentru frișcă și zahăr după gust.

 

De asemenea, puteți încerca să aduceți curcubeul în casa voastră prin intermediul clătitelor colorate.

Clătite roșii. Adăugați în aluatul pentru clătite suc de sfeclă sau sfeclă fiartă, dată prin mașina de tocat (se poate folosi sita sau blenderul).

Clătite galbene. Piureul de morcov sau dovleac, precum și condimentul popular – curcuma, vor da clătitelor dumneavoastră culoarea soarelui – simbolul sărbătorii ”Maslenitsa”.

Clătite verzi. Spanacul colorează foarte bine aluatul. E necesar să-l fierbeți 5 minute, după care să-l dați prin sită și să-l adăugați în aluat.

Clătite de culoare verde aprins. Această nuanță de verde poate fi obținută la adăugarea în aluat a sucului de pătrunjel.

Clătite de culoare albastră. Pentru a obține blinii de această nuanță, adăugați în aluat nectar de struguri sau suc de varză roșie.

Clătite de culoare roz. O nuanță frumoasă de roz a bliniilor veți obține adăugând în aluat câteva linguri de sirop de vișină sau dulceață de zmeură.

Clătite de ciocolată. Și copiii, și maturii, adoră ciocolata. La adăugarea în aluat a 3-4 linguri de cacao veți obține blinii de ciocolată cu o nuanță cafenie intensă.

 

Sursa: libertatea.ro, delicii.md

Share:

Articole recomandate