Gravidele, femeile care au născut recent și cele care alăptează vor fi avantajate la locul de muncă

Gravidele, femeile care au născut recent și cele care alăptează vor fi avantajate la locul de muncă

Angajatorii vor fi obligați să le ofere condiții mai bune de muncă femeilor gravide, celor care au născut de curând și celor care alăptează. Guvernul a aprobat unele modificări și completări la Codul muncii. Despre aceasta scrie portalul informațional din domeniul dreptului - Bizlaw.

Dacă drept urmare a evaluării riscurilor profesionale, munca prestată de către o gravidă, o femeie care a născut recent sau una care alăptează se dovedește a prezenta riscuri pentru securitatea sau sănătatea acesteia ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă, să excludă influența factorilor de risc asupra persoanelor menționate.

Dacă modificarea condițiilor de muncă nu este posibilă din motive obiective, acestor femei li se acordă o altă muncă. În perioada activității la noul loc de muncă i se menține salariul mediu de la locul precedent. Aceste norme se aplică inclusiv în cazurile în care graviditatea sau alăptarea intervin în perioada prestării unei munci ce presupune influența factorilor de risc, cu condiția informării cuvenite a angajatorului.

De asemenea, aceste categorii de femei nu vor fi impuse să muncească în turele de noapte, fiind încadrate într-o muncă de zi, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent.

Până la soluţionarea chestiunii privind acordarea unei alte munci sau în cazul în care schimbarea locului de muncă nu este posibilă din motive obiective, ele vor fi scutite de îndeplinirea obligaţiilor de muncă, menţinându-li-se salariul mediu pentru zilele pe care nu le-au lucrat din această cauză.

Totodată, femeile care au copii în vârstă de până la 3 ani, în cazul în care nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile de muncă, sunt transferate la un alt loc de muncă, cu menținerea salariului mediu de la locul precedent până când copiii împlinesc vârsta de 3 ani.

Documentul mai prevede că, la cererea femeii gravide, a salariatului care are copii în vârstă de până la 10 ani sau copii cu dizabilități (inclusiv aflaţi sub tutela sa) ori a salariatului care îngrijeşte de un membru al familiei bolnav, în conformitate cu certificatul medical, angajatorul este obligat să le stabilească ziua sau săptămâna de muncă parţială.

La fel, este interzisă utilizarea muncii femeilor gravide, a femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează la lucrări subterane în mine, precum şi în orice alte activități care prezintă riscuri pentru securitatea sau sănătatea lor.

 

Informații: bizlaw.md

Foto simbol: inspiringwomen.co.za

Adaugă comentariu