Prin ce diferă bebelușii născuți pe cale naturală de cei născuți prin cezariană

Prin ce diferă bebelușii născuți pe cale naturală de cei născuți prin cezariană

Un copil născut prin cezariană este diferit de unul născut pe cale vaginală? Câți oameni atâtea păreri. Dar vă oferim câteva diferențe constate de specialiști de-a lungul timpului.

Copiii născuţi prin cezariană arată diferit

Copilul care se naşte pe cale vaginală luptă pentru venirea sa pe lume. Iar trecerea printr-un canal foarte îngust şi supunerea la contracţii puternice pot avea urmări pentru nou-născut: leziuni minore sub forma unor hematoame, tumefacţie şi vase de sânge sparte pe faţă. În afară de acestea, de obicei, copiii care se nasc în mod natural au capul conic sau alungit (după naștere, totul revine destul de repede la normal). În comparaţie cu copiii născuţi prin cezariană, care nu prezintă nicio urmă de oboseală sau efort pe faţă. Obrajii lor sunt delicioşi de rotunzi, iar capul are forma perfect ovală.

Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi

În general, cei mai mulţi copii, imediat după cezariană, sunt liniştiţi. Medicii spun că de fapt, imediat după cezariană, nou-născutul nu este pe deplin treaz. Deoarece tranziţia, dintr-o dată, de la „lumea de apă” la „lumea de aer” nu numai că nu este uşoară pentru un copil, dar poate fi, de asemenea, foarte dureroasă. Este un efort inuman pentru un organism atât de mic. Copilul născut în mod natural împinge capul afară din canalul vaginal şi, în acelaşi timp, împinge afară din plămâni lichidul amniotic şi ia prima răsuflare. În comparaţie, bebeluşul născut prin cezariană are nevoie să i se aspire lichidul amniotic din plămâni într-un mod mecanic de către medici, ceea ce este incomod şi interferează cu respiraţia naturală. 

Medicul pediatru american Thomas Berry Brazelton consideră că naşterea prin cezariană îşi lasă amprenta asupra psihicului şi stării de bine a copilului. Acesta e de părere că bebeluşii născuţi în acest fel sunt mai sensibili decât copiii născuţi pe cale vaginală. Cu cât bebeluşul se adaptează mai greu la viaţa din afară burticii, cu atât mai greu tolerează lumina puternică sau un sunet brusc. Ca răspuns la astfel de stimuli, bătăile inimii sunt accelerate, la fel şi respiraţia, iar atunci când plânge, este posibil să fie dificil să-l calmezi.

Copiii născuţi prin cezariană sunt mai puţin puternici decât copiii născuţi în mod natural?

În general, se presupune că bebeluşul născut în mod natural este mai sănătos. În timpul travaliului a trebuit să se strecoare printr-un canal foarte îngust – este o experienţă de nepreţuit. Apoi a reuşit să scape singur de lichidul amniotic din plămâni, ceea ce a avut un efect nemaipomenit asupra funcţionarii sistemului respirator. Ca urmare, naşterea naturală ar proteja copilul pe viitor de insuficienţă respiratorie, mai susțin unele studii.

Prin comparaţie, copilul născut prin cezariană este mai ameninţat de astm. În plus, se crede că are o imunitate mai slabă. Dar, atenţie! Cezariana nu trebuie să fie tratată ca o ameninţare pentru sănătatea copilului. Dimpotrivă, la indicaţia medicului, naşterea prin cezariană salvează vieţi.

Copiii născuţi prin cezariană au risc mai ridicat de obezitate

Oamenii de ştiinţă au arătat că bebeluşii care au fost născuţi prin cezariană sunt mai susceptibili de a fi obezi, decât copiii născuţi în mod natural. Cum se explică acest lucru? Ei au observat la prima categorie un nivel mai ridicat de grăsime în ficat. De asemenea, specialiştii sugerează că travaliul poate interfera cu activitatea de funcţionare a corpului unui nou-născut – cezariana inhibă eliberarea de hormoni şi enzime care afectează metabolismul normal al copilului, mai târziu în viaţă. Iar copilul nu are nici un contact cu bacteriile prezente în canalul vaginal al mamei, ceea ce poate afecta metabolismul.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: rebenok.by

Adaugă comentariu