Testul de sarcină e pozitiv? Iată ce trebuie să faci în primul rând!

Testul de sarcină e pozitiv? Iată ce trebuie să faci în primul rând!

Testul de sarcină îți arată două liniuțe? Felicitări! Ai o explozie de emoții în interior, probabil, contradictorii - bucurie, apoi frică, apoi… toate laolaltă. În acest articol îți spunem care sunt primele lucruri pe care e bine să le faci, după ce ai aflat că ești însărcinată.

 

- Mai fa un test de sarcină! Se mai întâmplă, deși rar, ca testele să dea rezultate eronate. Pentru convingerea ta, mai poți face un test.

- Dacă a ieșit pozitiv din nou, strigă de bucurie! Dar nu prea tare, vecinii încă nu trebuie să știe... O vor afla mai târziu, deocamdată, trebuie să te asiguri că sarcina decurge normal.

- Fă-i o surpriză şi spune-i soțului. Poți să i-o spui pur și simplu sau să inventezi ceva drăguț. Ar fi bine să nu-i spui noutatea la telefon sau prin sms, ca să-i poți surprinde emoțiile. Poți chiar filma momentul! Fii creativă, pregătește-i un cadou simbolic cu o jucărie și un mesaj, sau ambalează testul, printează un mesaj drăguț pe o cană sau tricou, dăruiește-i o carte pentru viitori tătici etc.

- Programează-te la ginecolog, pentru prima ecografie. Vei avea de acum încolo o relație mai specială cu medicul și va trebuie să-l vizitezi regulat. Dacă nu ai un medic ginecolog „al tău”, e timpul să găsești unul bun. Cere-i cât mai multe detalii și întreabă-l tot ce te interesează.

- Ia acid folic. Dacă nu l-ai luat înainte de concepere, acum e timpul să începi să-l administrezi, căci este esențial pentru dezvoltarea bebelușului. Vezi AICI de ce este bun și pe ce durată trebuie să-l iei.

- Renunță la vicii sau pofte extravagante. Exclude consumul de alcool și renunță la fumat, (dacă o faci). Îi vor face mult rău viitorului copil.

- Alimentează-te sănătos şi divers. Trebuie să ai un meniu variat și sănătos, cu mai multe proteine, vitamine, calciu și cu mai puțini carbohidrați răi. Vezi ce să mănânci ca să ai un bebeluș sănătos AICI.

- Exclude din alimentație: carnea crudă (inclusiv peștele, sushi), ouăle crude, brânzeturile moi, ficatul, arahidele, cofeina ș.a. Vezi un articol mai amănunțit AICI.

- Nu le spune, deocamdată, tuturor. E bine să treci de primul trimestru, înainte de a le spune tuturor marea noutate. După 12 săptămâni există un risc mai mic de pierdere de sarcină. Știm, ești fericită şi ai vrea să o știe toți, dar ai un pic de răbdare. Spune-le doar celor apropiați.

- Renunța la pisica (?) Dacă ai un animal de companie la care ții mult, s-ar putea să fii nevoită să te desparți pentru o perioadă. Mulți medici recomandă gravidelor evitarea pisicilor, cățeilor etc., pentru siguranța fătului din burtică. Chiar dacă par inofensive, animalele s-ar putea să fie cauza unor boli, paraziți, alergii ș.a. Discută cu medicul tău, iar dacă hotărăști să le păstrezi, mergi cu animalele și la un medic veterinar.

- Verifica medicamentele înainte de a le lua! Chiar și cele mai simple pastile trebuie să fie luate cu grijă acum. Cere mereu sfatul medicului sau farmacistului, dacă trebuie să iei medicamente.

- Citește cărți și site-uri de specialitate, discută cu alte mame. Urmărește etapele sarcinii pe net. Sarcina pe săptămâni este cel mai frumos film, în 40 de episoade. Vino și la Șezătorile gratuite pentru mămici, organizate de Odoraș. În curând anunțăm următoarea șezătoare, urmărește-ne pe pagina de facebook și abonează-te la evenimente.  

- Fă exerciții ușoare! Exercițiile te mențin în formă și te ajută să faci față mai ușor schimbărilor prin care trece corpul tău. Îți vei putea păstra așa mai ușor greutatea. Menținerea în formă a mușchilor din zona pelviană este foarte importantă în această perioadă, caută pe internet exerciții pentru graviduțe.

- Bucură-te din plin de această nouă ipostază din viața ta! Gândește-te la tot ce îți poate aduce mai bun sarcina... răsfăț, o burtică frumoasă și, cel mai important, un copilaș! Evident, vor apărea și mici greutăți pe parcurs, dar nu e cazul să aduni prea multe gânduri și emoții negative, frică ș.a. Totul va fi cât se poate de bine, dacă vei avea și tu grijă de asta!

 

Foto: mumthoughts.com; srbijadanas.com; baby.unica.ro; Odoras.md

Adaugă comentariu