În săptămâna 34 de sarcină, bebelușul începe a face mușchi

În săptămâna 34 de sarcină, bebelușul începe a face mușchi

Ai ajuns în cea de-a 34 săptămână de sarcină? Felicitări! De acum încolo poți începe să-ți pregătești bagajul pentru maternitate și să aștepți. Nu ezita să fii pregătită în orice moment, chiar dacă ai o sarcină care decurge normal.  

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 34 de sarcină bebelușul cântărește aproape 2300 de grame și are o lungime de aproximativ 44 de centimetri. Acesta continuă să ia în greutate, cam 250 de grame pe săptămână, iar pielea devine mai fina și mai netedă. Stratul de păr subțire (lanugo), care a crescut până acum pe suprafața copilului, dispare aproape complet. Sistemul nervos central se maturizează și plămânii la fel. Bebelușul începe să dezvolte masă musculară, ceea ce înseamnă că mișcările lui, de acum încolo, vor fi mult mai puternice.

 

Schimbările mamei

Uterul s-a deplasat cam la 14.2 cm de buric, deși nu toate burticile gravide arată la fel. În această săptămână, vei începe să simți mai puternic oboseala, ceea ce este perfect normal. Este momentul să te liniștești și să începi să-ți păstrezi energia pentru ziua în care vei naște, dar și pentru perioada de după. Dacă ai stat jos întinsă mult timp, nu te ridica brusc în picioare. Sângele poate să scadă rapid în presiune și poți avea amețeli. Multe femei cad în această perioadă din cauza amețelilor.

Sfaturi

- Informează-te referitor la metodele de pregătire a corpului pentru travaliu;

- Odihnește-te mereu pe partea stângă;

- Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi;

- E timpul să te informezi în legătură cu durerile din timpul travaliului și să alegi cea mai bună metodă de diminuare a lor;

- Gândește-te la un nume pentru bebelușul tău;

- Nu neglija vizitele la medic;

- Stai departe de produsele care ar putea să declanșeze reacții alergice. Dacă știi că ai intoleranță la un produs ține cont de faptul că pe perioada sarcinii sensibilitățile se acutizează, ceea ce înseamnă că poți dezvolta reacții alergice imediat;

- Nu ridica obiecte grele;

- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;

- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.

Foto: babycenter.com; collections.yandex.ru

Informații: copilul.ro; qbebe.ro

Adaugă comentariu