7 afecțiuni care duc la infertilitatea feminină

7 afecțiuni care duc la infertilitatea feminină

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, prezintă care sunt cele mai frecvente 5 afecțiuni care duc la infertilitatea feminină.

1. Tulburările ovulației

Ovulația rară sau deloc este cauza infertilității la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de către hipotalamus sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburări de ovulație”, explică dr. Silviu Iștoc.

2. Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulația. Acesta este asociat cu rezistența la insulină și obezitate, creșterea anormală a părului pe față sau corp și acnee. Este, totodată, cea mai frecventă cauză a infertilității feminine. Totuși, sunt variante de sindrom al ovarului polichistic la care pacienta este de greutate normală și nu are probleme de ten, singurele manifestări ale sindromului fiind dereglarea hormonală și lipsa ovulației.

3. Insuficiența ovariană prematură

De asemenea, numită insuficiență ovariană primară, această tulburare este, de obicei, cauzată de o reacție autoimună sau de pierderea prematură a ovulelor din ovar (posibil din cauza genetică). Ovarul nu mai produce ovule și reduce producția de estrogen. Uneori aceasta insuficiență ovariană apare în urma unui tratament de chimioterapie (citostatice), alteori în urma unor operații la nivelul ovarelor.

4. Probleme ale trompelor uterine

Trompele uterine anormale sau blocate împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul sau  blochează trecerea oului fertilizat către uter. „Boala inflamatorie pelvină, o infecție a uterului și a trompelor uterine cauzată de chlamydia, gonoree sau alte infecții cu transmitere sexuală este o cauză binecunoscută a infertilității feminine; chirurgia anterioară în abdomen sau pelvis, incluzând aici operația de sarcină ectopică, în care un ovul fertilizat se implantează și se dezvoltă într-o trompa uterină în loc de uter este, de asemenea, un motiv al infertilității. Toate aceste probleme sunt strict legate de afectarea trompelor uterine, iar tratamentul, de obicei chirurgical, trebuie decis de către medicul care urmărește pacienta”, precizează doctorul.

5. Endometrioza 

Endometrioza apare atunci când țesutul care crește normal în uter, crește în alte locuri. Această creștere anormală a țesutului endometrial – și îndepărtarea chirurgicală a acestuia – poate provoca cicatrizări, care pot bloca trompele uterine sau pot afecta vascularizația si implicit funcția normală a ovarului. 

6. Afecțiuni uterine sau de col

Mai multe cauze uterine sau cervicale pot afecta fertilitatea prin împiedicarea implantării sau creșterea probabilității unui avort spontan:

Polipi sau tumori benigne (fibroame) sunt frecvente în uter. Unele pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea, afectând fertilitatea. Cu toate acestea, multe femei care au fibroame sau polipi rămân însărcinate.

Adenomioza, cicatrici sau inflamații în uter pot întrerupe implantarea. Anomaliile prezente de la naștere, cum ar fi un uter septat, bicorn, pot determina apariția unor probleme în încercarea de a rămâne gravidă. 

Stenoza cervicală, o îngustare a colului uterin, poate fi cauzată de o malformație moștenită sau de o deteriorare a colului uterin. Uneori, colul uterin nu produce cel mai bun tip de mucus pentru a permite spermei să pătrundă către uter.

7. Infecțiile aparatului genital 

Infecţiile aparatului genital precum boala inflamatorie pelvină sau endocervicitele pot afecta semnificativ fertilitatea unei femei. Boala inflamatorie pelvină cronica poate fi complet asimptomatică, dar se poate manifesta şi prin dureri în zona pelviană ori în timpul contactelor sexuale. Netratată, aceasta afectează uterul, trompele (obstrucţie tubară), ovarele, făcând imposibilă apariţia unei sarcini.

Endocervicitele sunt acele infecţii ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuală, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Acestea duc mai târziu la o inflamaţie a trompelor, din cauza blocajului, a cicatricelor sau a leziunilor produse de aceste boli la nivelul uneia sau ambelor trompe uterine. Infertilitatea este determinată de faptul că, prin lezarea trompelor, ovulul nu poate coborî către uter şi nici spermatozoidul nu poate ajunge la ovul. Infecţiile sexuale care duc la boală inflamatorie pelviană pot fi identificate, în cazul femeilor, prin examen ginecologic de rutină, dar şi prin prelevarea de secreţie cervicală.

Când trebuie să consulți un doctor?

Până la vârsta de 30 de ani este bine să încerci să rămâi însărcinată timp de cel puțin un an înainte de testare sau tratament. Dacă ai între 30 și 40 de ani, discută cu medicul după șase luni de încercare. Dacă ai peste 40 de ani, medicul poate dori să înceapă imediat testarea sau tratamentul.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; women-medcenter.ru

Adaugă comentariu