Studiu: Vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea

Studiu: Vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea

Încă de la apariția vaccinului anti-COVID-19 s-a vorbit despre potențialele probleme de fertilitate care pot apărea în rândul femeilor care se vaccinează. Acum, un nou studiu demonstrează că sarcina nu este o problemă pentru persoanele vaccinate, scrie csid.ro

Studiul, finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH) și publicat în Jurnalul American de Epidemiologice, analizează datele a 2.126 de femei cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani, colectate în perioada decembrie 2020 - septembrie 2021. Participantelor la studiu li s-a cerut să completeze un chestionar care cuprindea aspecte legate de venituri, stil de viață, reproducere, istoric medical și dacă s-au vaccinat împotriva noului coronavirus sau dacă partenerii lor au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19. La fiecare opt săptămâni completau un chestionar de follow-up, până când rămâneau însărcinate sau până la 12 luni dacă nu se întâmpla acest lucru.

După analiza datelor, cercetătorii au descoperit că nu erau diferențe majore în ratele de concepție per ciclu menstrual între femeile nevaccinate și cele care se aflau într-o relație și aveau cel puțin o doză administrată. De asemenea, cercetătorii au descoperit și că persoanele care au fost infectate cu COVID-19 nu au avut probleme cu privire la conceperea unui copil, cu mici excepții. Cuplurile în care bărbații au fost testați pozitiv aveau cu 18% șanse mai puține să conceapă un copil în acel ciclu.

„Aceste descoperiri indică faptul că infecțiile cu SARS-CoV-2 la bărbați sunt asociate cu un declin al fertilității pe termen scurt, iar vaccinarea nu afectează fertilitatea niciunuia dintre parteneri”, concluzionează cercetătorii.

Nu este primul studiu care ajunge la această concluzie. O altă cercetare științifică publicată în decembrie în jurnalul Human Reproduction arată că femeile și bărbații nu au probleme cu fertilitatea după vaccinare.

Adaugă comentariu