Vârsta ideală pentru a avea primul copil

Vârsta ideală pentru a avea primul copil

Organismul unei femei între 20-30 ani este în starea sa ideală pentru a avea o sarcină normală, fără complicații, iar studiile efectuate recent „împing” limita de vârstă până la 34 ani. Dar trecerea timpului complică lucrurile, deoarece ovulele „îmbătrânesc” și se fertilizează mai greu. După 30 de ani, femeii îi mai rămân doar 12% din cele aproximativ doua milioane de ovule disponibile inițial. După 40 de ani, numărul lor se diminuează până la 3%. Odată cu micșorarea rezervei de ovule și șansele apariției unei sarcini se reduc.

O sarcină care are loc după 30 de ani aduce cu sine o serie de complicații:

- șanse mai mari ca bebelușul să se nască cu sindromul Down;

- apare riscul ca mama să facă diabet;

- apare riscul instalării hipertensiunii arteriale.

La vârsta de 40 de ani o eventuală sarcină devine obositoare din cauza ca organismul nu mai este la fel de energic ca la 20 de ani. De asemenea, riscul ca fătul să dezvolte malformații este mai mare și este probabil să apară complicații la naștere. Cu toate acestea, o sarcină la 40 de ani are mai puține neplăceri, deoarece placenta este mai mică și produce astfel mai puțini hormoni.

Primul copil: când e cel mai potrivit moment?

Dar, dincolo de vârstă, timpul, banii, spațiul, maturitatea, disponibilitatea morală și afectivă sunt principalii factori ce influențează decizia unui cuplu de a avea un copil. Psihologul Eleonora Simon spune că factorul esențial în stabilirea momentului potrivit este nevoia femeii şi a bărbatului de a se împlini ca indivizi prin rolul de părinte. În opinia psihologului, este greşit să căutăm o vârstă ideală pentru lărgirea familiei. „Fiecare individ evoluează altfel, fiecare cuplu este diferit. Există şi situații în care unul dintre parteneri abandonează în momentul în care apare un copil, pentru că pur şi simplu nu dispune de resursele psihice interioare pentru a fi tată sau mamă”.
 

 

Informații: mami.ro

Foto simbol: woman-ville.ru

Adaugă comentariu