Odoraș.

Odoraș.

Sfaturi pentru părinții care aleg destinația Morșin și au pici de până la 4 ani

Sfaturi pentru părinții care aleg destinația Morșin și au pici de până la 4 ani

După lungi căutări și păreri pe internet, care de fapt nici nu prea erau, am ales... Mergem să facem profilaxie sănătății la stațiunea Morșin din Ucraina, care este considerată una dintre cele mai renumite stațiuni gastroenterologice din Ucraina, datorită izvoarelor sale unice cu ape minerale, bunei amplasări geografice, comunicațiilor accesibile și a mediului ecologic.  

Până aici toate bune și frumoase. O stațiune care se află la 600 km de Chișinău și e chiar la poalele munților Carpați la o altitudine de 340 m deasupra nivelului mării. Deci aerul curat este garantat, ca și priveliștile spre munți. Un loc ideal pentru relaxare și tratament, unde vara temperaturile maxime sunt în jur de 20 de grade, toamna este călduroasă și lungă, iar iarna nu este mai frig de -5 grade Celsius.

Dar ce facem în caz că mergem cu pici de până la 4 ani? În acestă zonă copiii mici nu fac tratament, adică nu sunt proceduri incluse în foaia de sanatoriu. Ce facem cu cei mici timp de 2 – 3 săptămâni, cât durează cura de tratament? Noi nu am știut și am mers să aflăm. Am făcut concluzii și le prezentăm aici, pentru alți părinți curioși.

  1. Doar două sanatorii au cameră și teren de joacă personal pentru copii – Arkadia și Mramornâi Dvoreț
  2. Doar aceste două sanatorii au BIUVETUL (robinete cu apă minerală nr.1, nr.4 și nr.6) în interior, în rest toți merg la BIUVETUL central, amplasan lângă parc, în mijlocul stațiunii. Ceea ce este foarte important dacă alegeți o perioadă cu multe precipitații și temperaturi scăzute.
  3. IMPORTANT! Investigațiile nu intră în pachetul de tratament, chiar dacă este destul de costisitor (în dependență de hotelul ales). Ele se achită suplimentar, dar sunt mai ieftine la ca clinicile noastre private. La necesitate se face chemare medicului pediatru dacă doriți o consultație sau cel mic s-a îmbolnăvit. 
  4. Majoritata sanatoriilor și hotelurilor sunt de pe timpul URSS și nu au suferit prea mari schimbări, ca și regiunea în general. 
  5. În regiunea Morșin nu este nici un centru de distracții pentru copii sau alt gen de activități. Distracția copiilor se reduce la plimbările prin parc, la cele 2 terenuri de joacă publice, unde de obicei sunt foarte mulți copii, și la plimbarea prin pădure. Totul este în mâinile părinților și a inginiozității lor.
  6. Pentru maturi sunt puse la dispoziție excursii la munte, la pescuit, mănăstiri și alte activități, dar și concerte la palatul de cultură, unde vin artiști din Ucraina.
  7. Un singur magazin mare, care se află la ieșirea din stațiune, unde începe zona locativă a orașului Morșin, în rest doar gherete, dar cu un asortiment foarte bogat de produse, mai ales dulciuri. Și farmacii multe cu mai tot ce avem noi, poate chiar mai mult. Inclusiv terciuri și borcănașe cu mâncare pentru copii.
  8. Prețurile în primăvara anului 2017 erau mai mici ca în Chișinău. Iar cele mai ieftine suvenire, paradoxal, sunt chiar în centrul stațiunii.
  9. Au un asortiment foarte mare de săpunuri hand-made și ceaiuri din plante, precum și produse specifice zonei.
  10. Este o zonă foarte liniștită, fără discoteci sau tineri care cântă până dimineață, iar după ploaie ai senzația că aerul curat îți taie respirația. Este un loc nu prea sofisticat, fără o infrastructură bine dezvoltată, dar ideal pentru ODIHNĂ și meditații. Cu multă verdeață, cu o biserică și câteva ”mini biserici” (un spațiu unde sunt câteva icoane și locul unde pui lumânări) cu bănci și un izvor cu apă sfințită.

Sper din suflet că aceste informații vor fi utile pentru părinții care vor alege ca destinație sanatoriile din Morșin. Sănătate și o vară plină de momente de relaxare, și de amintiri!

Natalia Bodiu,

redactor și fotograf ODORAȘ

 

Share:

Articole recomandate