Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Un bărbat ar fi lăsat o femeie fără apartamentul de peste 600 de mii de lei.

Un bărbat ar fi lăsat o femeie fără apartamentul de peste 600 de mii de lei.

Un bărbat va compărea pe banca acuzaților după ce a lăsat-o pe o femeie fără apartamentul în valoare de peste 600 de mii lei din centrul Chișinăului. În anul 2004 el a intrat fraudulos în posesia locuinței, iar ulterior a vândut-o o dată, iar la a doua încercare a fost reținut, transmite ipn.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale menționează că, pe acest dosar, în 2005, a fost condamnat la 10,5 ani închisoare un alt membru al acestui grup infracțional. Bărbatul care va compărea pe banca acuzaților s-a eschivat cu succes pe parcursul a 18 ani, datorită faptului că și-a perfectat acte de identitate false și s-a mutat cu traiul în Ucraina, fiind dat în urmărire de către autoritățile de la Chișinău. Ulterior, acesta a fost reținut la revenirea recentă în Moldova și a fost plasat în arest preventiv.

Învinuitul nu-și recunoaște vinovăția, însă oamenii legii dețin probe că acesta, de comun cu membrul grupului infracțional care a fost între timp condamnat, au intrat prin înșelăciune în posesia apartamentului evaluat la peste 600 de mii de lei.

Schema a fost implementată în câteva etape. Inițial, membrul condamnat al grupului infracțional a închiriat apartamentul. Peste o lună, i-a promis proprietarei facilitarea și sponsorizarea cheltuielilor aferente studiilor fiicelor ei în Anglia. În acest scop, condamnatul le-a cerut un set de acte, inclusiv procură pentru gestionarea și înstrăinarea apartamentului, pe numele proprietarei.

Peste două luni de la închirierea apartamentului, acesta a pretins că promisa plecare la studii în Anglia poate avea loc doar prin ministerul învățământului din Kiev, Ucraina. În acest scop, dânsul le-a cumpărat bilete de călătorie și a achitat cazarea acestora acolo pentru două săptămâni. În această perioadă, învinuitul trimis recent pe banca acuzaților, împreună cu ceilalți membri ai grupului criminal organizat, au perfectat fraudulos un buletin de identitate pe numele proprietarei, după care tranzacțiile au fost efectuate cu folosirea actelor false.

Prin urmare, apartamentul a fost ilegal vândut învinuitului, care l-a revândut, peste o săptămână, cu peste 360 de mii de lei, iar în aceeași zi a avut loc încheierea pre-finală a vânzării lui altei persoane, de la care ar fi primit peste 380 de mii de lei, dacă nu erau reținuți de poliție. Reținerea a avut loc după ce cel de-al doilea cumpărător a contactat pe cineva din vecinii apartamentului anunțat spre vânzare, care le-au spus că de fapt proprietarul este o doamnă. Prin urmare, autoritățile și proprietara au fost anunțate, după ce ultima între timp a revenit din Kiev (când a concluzionat că promisiunea de plecare la studii în Anglia nu devine realitate).

Potrivit legii, escrocheria comisă de către un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari, se pedepsește cu închisoarea de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. De asemenea, acesta urmează să fie judecat și pentru obținerea și folosirea ilegală a actelor oficiale false, timp în care, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției.

 

 

 

 

Sursa foto: ipn

Share:

Articole recomandate