Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Numărul bolnavilor de rujeolă este în continuă creștere

Numărul bolnavilor de rujeolă este în continuă creștere

Numărul bolnavilor de rujeolă a crescut în ultima săptămână, atingând cifra de 273 de cazuri. Dintre acestea, 77 au fost confirmate în primele şase zile ale lunii septembrie, astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești, Cantemir, Ocnița, Nisporeni şi Chișinău.

Autoritățile au anunțat la finele lunii august Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării şi au atenționat că minorii nevaccinaţi nu vor fi admişi în grădiniţe şi şcoli.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. În comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze alţi 18 copii. Boala se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile. În ultimii zece ani, în R. Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87%. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

 

Sursa foto: ntv.md

Share:

Articole recomandate