Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii! Ce trebuie să faci în Duminica Floriilor dacă vrei să ai un an de succes

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii! Ce trebuie să faci în Duminica Floriilor dacă vrei să ai un an de succes

Cu o duminică înainte de Paște, creștinii sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare are o semnificație importantă și reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim. Este de fapt prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Iată mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii 2022. scrie avantaje.ro

De asemenea, Floriile deschid sărbătorile Pascale, care vor încheia la Înălțarea Domnului. Totodată, în această zi își serbează ziua onomastică toți românii cu nume de flori, sau care poarte numele de Florin, Florian, Florentina și Florina.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii 2022

Tradiția spune că în ziua de Florii trebuie să mergem la Biserică și aducem ramuri de salcie înmugurile, pentru a fi sfințite de către preot. În această zi, Domnul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, chiar înainte de Patimi. Atunci, El a fost întâmpinat de mulţime cu ramuri de măslin şi crenguţe de palmier sau flori, conform traditii-superstitii.ro.

Crengutele de salcie vor fi împărţite credincioşilor ce au participat la slujba de Florii. Crenguțele se iau acasă și se pun pe geamuri, la uşi şi la porţi pentru a apară casele de rele şi necazuri. În anumite zone ale ţării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarce se spune că acest ritual îi apară de boli şi îi face mai robuşti.

O altă superstiție străveche spune că în ziua de Florii trebuie ca oamenii să meargă pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crengutele de salcie, astfel aceştia vor şti că Paştele se apropie. De asemenea, în această zi, trebuie să agăți șnurul de mărțișor într-un copac înflorit pentru a fi sănătos și pentru a avea parte de un an îmbelșugat.

În anumite zone ale țării, fetele singure obișnuiesc să-și pună busuioc sub pernă. Se spune că dacă vor face asta, fetele vor deveni mai frumoase și mai dorite de băieți, pentru a-și pune pirostriile în acel an.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii 2022. În Duminica Floriilor se mănâncă pește

Cei care țin Postul Paștelui, în ziua de Florii se pot bucura de o „dezlegare la pește”. Așadar, pentru o zi au voie să mănânce preparete din pește.

Un alt obicei spune că cine se spală pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi

Duminica Floriilor este o sărbătoare mare, care este marcată, în calendarul creștin ortodox, cu cruce roșie. Așadar, în această zi nu se fac munci grele, nu spală rufe și nu se coase. Este o zi în care ar trebui să se bucure și să se simtă bine toți cei care poartă de flori, dar și cei dragi lor.

 

Sursa foto: Ortodox.md

Share:

Articole recomandate