Mihai Stratulat despre colicile și balonările la bebeluși
- 2016-03-18
- 47346
Se estimează că cel puţin 25% dintre nou-născuți au colici – o etapă perfect normală în viața lor, deși nu le este ușor nici celor mici, dar nici părinților să treacă peste ea.
Mihai Stratulat, medic neonatolog și pediatru atenționează părinții să facă o distincție clară între balonări și colici:
- Balonările apar de obicei în primele zile de viață, odată cu prima alăptare. Asta pentru că un nou-născut se naște cu intestinul steril, iar prin laptele mamei, în intestin apar bacterii, formându-se astfel flora intestinală a bebelușului.
- Este important să aplicați corect copilul la sân, pentru că o poziție corectă poate contribui la diminuarea balonărilor.
- În burtica și intestinul copilului, laptele trece printr-un proces de fermentare, motiv pentru care copilul va prezenta balonări cu dureri destul de puternice, uneori. În astfel de cazuri, recomand mamelor să folosească antiflatulente, este însă important să le administrați corect, conform recomandărilor medicului.
- Aproximativ la cea de-a doua săptămână de viață, intestinul copilul este complet acoperit cu bacterii și începe o luptă între bacteriile bune și cele potențial rele, ceea ce ar putea conduce la modificarea scaunului. Adesea, mamele merg la laborator pentru "însămânțare", însă eu cred că este un lucru inutil pentru că această analiză va arăta că copilul are floră și bacterii, analiza fiind lipsită de informații importante.
- Atunci când intestinul e acoperit de bacterii, apar și Colicele care durează până la 3-4 luni de viață. Ele pot dura și mai mult, pentru că laptele oricum se va fermenta în intestin, doar că durerile nu vor fi pronunțate.
- Diferența dintre balonări şi colici este generată de faptul că balonările apar în primele zile de viață ale copilului, iar colicele ceva mai târziu (aproximativ a doua săptămână de viață). Colicile vor apărea de obicei seara, durând în mediu 1-3 ore și apar mai des la băieței, decât la fetițe.
- Este important ca în procesul de tratare a colicilor să nu renunțați la primul preparat pe care îl încercați. Dacă îi administrați un produs timp de o zi și nu vedeți nici nu rezultat, nu înseamnă că produsul nu este bun. Aveți răbdare și administrați timp de 4-7 zile un singur produs. Dacă nu vă va ajuta, atunci măriți doza și administrați-l la fiecare alăptare. Din antiflatulente recomand mamelor să înceapă cu Espumisan.
- Este evident faptul că și alimentația mamei pot conduce la balonări și colici. Dacă mama mănâncă dulce, pe copil îl va durea burtica. Dacă mama consumă lactate, mai ales lapte proaspăt de vacă, este evident că bebelușul va avea dureri. Puteți consuma fructe și legume, însă nu în cantități industriale. Regula e simplă: dacă mâncați produse ce vă balonează pe voi, îl vor balona și pe cel mic.
- Pe lângă produsele medicamentoase, pentru a-i alina puțin durerile, puteți aplica pe burtica bebelușului comprese calde.
Mihai Stratulat, despre experienţa personală:
Petrică, băiatul meu, a trecut şi el prin perioada colicilor, fără a face diferenţa că e copil de doctor ... Se începea la ora 9-11 seara şi dura cam 3 ore... şi asta până la vârsta de 3 luni. Îmi aduc aminte că eu linişteam permanent copilul, soţia însă spune că asta a fost de vreo 2-3 ori... Eram la rezidenţiat şi a doua zi pe cine vedeam, mă jeluiam că „tare rău dormim”.
Medicul a vorbit la acest subiect la "Şezătoarea Mamelor, ediţia a VI-a", organizată de Odoraş.
Foto: edgetrends.com; Odoraş