Ce facem când bebelușii nediversificați poftesc la mâncarea adulților? Le dăm să guste „de poftă”?
- 2024-01-04
- 1219
Adevărul este că bebelușilor nu le este poftă de ceea ce mănâncă adulții, așa că nu trebuie să li se dea nici sarmale, nici piftie la masa de Crăciun. Și nici nu trebuie ca noi, împreună cu musafirii noștri, să mâncăm pe ascuns. Dr. Ioana Stavrositu, medic endocrinolog și nutriționist, spune că, la vârste mici, copiii sunt mai degrabă curioși de gesturi, de texturi, de culori, decât de gusturi.
Începând cu vârsta de 6 luni, copiii pot sta la masă cu adulții, într-un scaun adaptat vârstei lor. Li se vor servi alimente potrivite etapei lor de dezvoltare. Pe măsură ce cresc, pot primi aceleași alimente pe care le consumă ceilalți membri ai familiei, respectând totuși câteva reguli. Medicul a spus, în cadrul Atelierului ”Soluții pentru poftă bună”, organizat de Totul Despre Mame că interdicțiile nu sunt multe, dar sunt stricte.
Copilului nu i se dă miere până la 1 an, din cauza riscului de botulism, boală cu potențial fatal. De asemenea, sarea ar trebui exclusă până la 1 an. Zahărul este interzis până la doi ani sau cât de mult se poate. Trebuie evitate și alimentele procesate, iar acest sfat este valabil și pentru adulți, nu doar pentru cei mici. Modul în care sunt gătite alimentele contează și el. Atâta timp cât nu sunt prăjite în baie de ulei, copilul le poate servi fără probleme. În rest, se poate jongla cu orice, având grijă ca ingredientele să provină dintr-o sursă de încredere.
Copilul poate mânca orice dacă există echilibru nutrițional
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în alăptare acreditat ICBLC, a susținut aceeași idee, menționând că este important să ținem cont de ponderea fiecărui tip de macronutrient. Copiii trebuie să aibă mese echilibrate, care să conțină grăsimi, carbohidrați, proteine. În cazul celor mici, calculul total se recomandă a se face pe parcursul unei săptămâni. De multe ori, se întâmplă ca un copil să refuze să se atingă de iaurt zile în șir, iar apoi să vrea să mănânce exclusiv iaurt. Medicul spune că nu e nicio problemă dacă se întâmplă așa, este doar o etapă, iar micuțul va accepta în curând și alte alimente.
Părinții trebuie să aibă grijă ca la o masă să pună pe farfurie și un aliment bogat în proteine, și unul cu carbohidrați, dar și grăsimi sănătoase. Totuși, dacă cel mic nu vrea să mănânce dintr-o anumită grupă nu trebuie să insistăm. Mai degrabă, să îl înlocuim. Dacă nu îi place azi carnea de pui, se poate schimba cu un ou, cu alt timp de carne sau cu brânzeturi.
Cum adaptăm rețetele pentru copii
În cazul în care copilul este mofturos, există varianta reinterpretării rețetelor. Claudia Dionise, actriță și content creator pe Instagram, le-a vorbit mamelor prezente la eveniment despre cum a reușit ea să își convingă băiețelul mofturos să mănânce folosind această metodă. De exemplu, dacă nu vrea omletă cu cașcaval și legume, faci din aceste alimente o brioșă, turnând pur și simplu compoziția în forme de brioșă și punând la copt în cuptor.
Aceeași soluție este valabilă și pentru mâncărurile tradiționale de Crăciun. Poți face răcitură de curcan pentru copil, iar salata beouf poate fi făcută cu maioneză de caju sau de cartof. Sarmalele pot fi făcute cu bucățele mici de carne de pui sau curcan înfășurate în foi de sarmale.
Sursa: totuldespremame.ro