Odoraș.

Odoraș.

Linex

De la ce vârstă îi dăm copilului apă

De la ce vârstă îi dăm copilului apă

Probabil fiecare mamă cu copil de câteva luni a observat privirile curioase și pofticioase ale acestuia în timp ce ea bea apă/ceai/cafea dintr-o cană. Și cel mai probabil că fiecare mamă s-a întrebat dacă poate să-i ofere piciului său de câteva luni apă. Este absolut firesc să-ți pui o astfel de întrebare, dar nu te grăbi să-i dai bebelușului apă chiar dacă mama/soacra/prietena/vecina îți zice că micuțul trebuie să bea una-două linguri de apă chiar din primele zile de viață. Nici măcar toți medicii nu ține de recomandările oficiale ale specialiștilor.

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, bebelușii nu trebuie să bea apă până la 6 luni, atunci când începe și diversificarea. Și atunci cum se hidratează, te întrebi? Laptele matern, dar și formula în cazul bebelușilor care nu sunt alăptați la sân, le asigură acestora hidratarea suficientă, necesarul de lichide de care au nevoie ca să se dezvolte sănătos în această perioadă.

Dacă bebelușul primește apă înainte să împlinească 6 luni, există mai multe riscuri la care este supus:

- se poate întâmpla să nu ia suficienți nutrimenți din laptele matern sau din formulă;

- stomăcelul său se va umple cu apă, ceea ce va diminua din pofta de mâncare, deci tot va duce la o lipsă de nutrimenți necesari creșterii și dezvoltării;

- în cazuri rare poate să se producă și o intoxicație cu apă, condiție medicală care apare din cauza că apa strică echilibrul electroliților din corpul micuțului și provoacă o scădere a nivelului sodiului din organism. În plus, rinichii bebelușului nu sunt încă pe deplin dezvoltați, așa că nu trebuie să fie suprasolicitați, ceea ce se poate întâmpla în urma consumului de apă.

Totodată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, apa administrată bebelușilor înainte de vârsta de 6 luni constituie un factor de risc și pentru diaree, dar și pentru malnutriție. Tot OMS recomandă ca atunci când o crezi că bebelușului i-ar putea fi sete, îl poți pune la sân sau îi poți administra formula. Laptele matern are o compoziție de aproximativ 80% apă.

Odată ce trece de 6 luni, poți să începi să-i dai apă bebelușului. Însă nu trebuie să-i dai cantități mari, ca să nu afecteze alăptarea, pentru că micuțul poate să înceapă să refuze laptele, iar atunci nu va mai primi suficiente substanțe nutritive.

Tot de la 6 luni va începe și programul de diversificare, ceea ce înseamnă că în alimentația lui se vor regăsi legumele și fructele, iar pe măsură ce crește, va putea mânca supe și să bea ceaiuri. Toate aceste alimente conțin, la rândul lor, apă, ajutând la hidratare.

Nu îi da niciodată apă de la robinet copilului! Organismul unui bebe este mai fragil decât cel al unui adult, ceea ce înseamnă că nu poate să bea orice fel de apă. Dacă mergi cu el la țară, evită să-i dai apă de la fântână sau apă de la izvor, pentru că poate să conțină cantități ridicate de nitrați, ceea ce îl poate îmbolnăvi grav. Indicat este să ceri sfatul medicului pediatru înainte să începi să-i dai micuțului apă, pentru a alege cea mai bună soluție.

Când îi dai copilului să bea apă, nu îi da din biberon. Folosește căni: fie obișnuite, fie din multitudinea de modele existente pe piață (cană anticurgere, cană cu pai, sippy cup etc.) și lasă-l să bea cu înghițituri mici. 

După ce copilul împlinește 1 an, poți să crești cantitatea de apă pe care i-o dai, mai ales că va crește și cantitatea de hrană solidă pe care o consumă. De asemenea, după vârsta de 1 an, și alăptatul la sân se diminuează, ceea ce justifică și nevoia mai mare a copilului de lichide.

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: vskormi.ru

Share:

Articole recomandate