5 motive de ce prima oră de viață a bebelușului este cea mai importantă pentru el și mama sa
- 2018-07-30
- 7282
După mai bine de 9 luni cât timp s-a aflat în burtica mamei, beblușul este practic expulzat în lumea mare, total necunoscută și plină de primejdii pentru el. Iar în prima oră de viață este extrem de important ca el să mai păstreze un pic din legătura foarte strânsă cu mama. Astfel, prima oră din viață este importantă pentru ambii, căci copilul învață și obține proprietăți vitale pentru el precum suptul și imunitate, iar mama își întărește legătura cu micuțul.
În articol găsiți 5 motive de ce această primă ore este atât de importantă pentru ambii:
1. În prima oră, bebelușul trebuie învățat ce înseamnă alăptarea
Încă din pântecul mamei sale, bebelușii dobândesc reflexul de supt. Acest moment este atât de prețios pentru că odată învățat procesul lactației, riscul ca mama să fie expusă unor hemoragii postpartum este destul de redus. Iar apropierea de sânul mamei îi va oferi din start micuțului sentimentul de siguranță și va reduce din stresul de a se pomeni într-un mediu necunoscut.
2. Bebelușul va putea să își regleze temperatura corpului
Un bebeluș abia venit pe lume nu poate să-și regleze temperatura corpului. De aceea, contactul piele pe piele îl va ajuta să se adapteze noului stil de viață extrauterin. În plus, trebuie să cunoaștem că prima oră este importantă pentru bebe și pentru că micuțul nu poate controla din punct de vedere organic valorile glicemiei, astfel odată cu contactul piele pe piele, bebelușul va putea să scape de riscul de hipoglicemie.
3. Ar trebui amânată și tăierea cordonului ombilical
La naștere poți solicita medicului să amâne puțin tăierea cordonului ombilical. Acest lucru este deosebit de important pentru că pe de o parte bebelușul nu poate să își regleze singur respirația, iar pe de altă parte, prin această legătură cu mama sa, placenta va transfera bebelușului un număr important de celule roșii, ceea ce va determina scăderea riscului de anemie feriptivă și nu numai. Tăierea cordonului ombilical cât mai târziu posibil reprezintă un plus pentru sănătate.
4. În prima oră, încurajând alăptarea, acest proces va fi de termen lung și de un mare succes
Toate mămicile care alăptează din prima oră de la naștere continuă să o facă până mult mai târziu. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni și continuarea acesteia până la vârsta de doi anișori, împreună cu o hrană diversificată sănătoasă.
5. În prima oră de viață, îi oferi imunitate
Un bebeluș are nevoie de cel mai prețios cadou din viață. Are nevoie de imunitate ce-l va proteja în fața bolilor grave. În prima oră de viață, mama sa îl va alăpta, îl va hrăni, îi va da colostrul, o guriță de lapte extrem de hrănitoare și mai ales foarte sănătoasă. Se pregătește astfel pentru lupta cu viruși și infecții grave, se pregătește pentru sănătate.
Sursa: mamadeprofesie.ro; joininfo.ua