Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un mit al educației: părinții nu trebuie să ridice vocea la copii

Un mit al educației: părinții nu trebuie să ridice vocea la copii

Copiii ai căror părinți vorbesc cu ei întotdeauna liniștit, fără a schimba mimica și fără a ridica vocea, sunt mai capricioși. Psihologii sunt de părere că micuții au nevoie ca părinții să-și manifeste emoțiile, inclusiv cele negative, ca să se simtă iubiți.

Marina Klimenskih, psiholog și expert în științe pedagogice, a menționat că metoda „educării cu voce liniștită” nu este reușită, deoarece la copii apar diferite dereglări în comportament și aceștia devin mai neascultători și mai capricioși. Dacă părintele vorbește cu copilul mereu cu același ton al vocii și cu o față fără mimici, cu un zâmbet pal, atunci micuțul percepe aceasta ca indiferență. Pentru a se simți iubit, copilul are nevoie de reacția vie a părintelui, fie ea și negativă.

Psihologii insistă că trebuie evitate pedepsele fizice, deoarece violența va naște violență. Însă părinții nu trebuie să cadă într-o altă extremă – să fie prea „reci” cu copiii lor. În astfel de situații copiii simt nevoia de a vedea emoțiile părinților și pentru aceasta vor face isterie, se vor comporta urât.

Marina Klimenskih a relatat despre un caz din practica sa spunând că avea un elev care întâmpina probleme în comunicarea cu mama sa pe care l-a întrebat când se simte bine fiind cu mama sa. Copilul a răspuns că doar atunci când aceasta strigă la el și că anume în acele momente ea este foarte frumoasă. Psihologul îi sfătuiește pe părinți să nu depășească limitele și să meargă în extreme, dar să le arate copiilor ce emoții îi încearcă în anumite momente.

 

Informații: e1.ru

Foto: huffingtonpost.com

Share:

Articole recomandate