Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

(FOTO) Moldoveanca Olga Patlavschi realizează un proiect grandios de amenajare a creșelor în Franța. Iată cum arată!

(FOTO) Moldoveanca Olga Patlavschi realizează un proiect grandios de amenajare a creșelor în Franța. Iată cum arată!

Îi zice Olga Patlavschi, și-a făcut studiile la Universitatea Tehnica din Moldova,facultatea Arhitectură și Urbanism în prima promoție a Catedrei de Design Interior. Acum lucrează în domeniul construcție și arhitectură, în calitate de designer de interior, inginer și decoratoare, având o experiență de 11 ani. Și în toți acești ani s-a angajat în mai multe proiecte cu direcții diferite de dezvoltare personală și profesională, ca mai apoi să se poată integra ușor în orice proiect de amenajare. Se află în Franța de un an și 4 luni și a înțeles că a ales astfel un viitor cu mari perspective acolo în domeniul său, deoarece în Franța este foarte solicitat și apreciat acest domeniu de activitate. Noi am aflat că Olga lucrează acum la un proiect de amploare privind amenajarea unei creșe în Franța și am decis să aflăm chiar de la ea detalii. În continuare vedeți ce ne-a povestit ea.

La moment colaborez și gestionez un proiect public „Creche/Grădinița” cu o suprafață de 1200 de metri pătrați pentru 120 de copii cu vârsta cuprinsă între 15 luni și 3 ani. Unul din punctele esențiale ce ține de amenajarea interioară este mobilierul minim și funcțional adaptat vârstei copilului. Când zic mobilier minim vreau să afirm că fiecare copil are nevoie de un spațiu minim ce ține de lucrurile personale strict necesar (un pampers,o sticluță cu apă, un pachet de șervețele, un schimb de haine lejere și papucei). Per general,mobilierul se cere a fi ecologic, rezistent, tratat potrivit pentru utilizarea intensivă, special conceput pentru activități colective: mese, scaune, pătucuri, unități de depozitare, vestiare, mobilier pentru săli de lectură, cameră de odihnă, cantină, cameră de schimb pentru bebe.

Un moment forte, pentru echipamentul de interior este mobilierul și pereții, unde au toate colțurile rotunjite, iar ușile de interior au protecție anti-prindere a degetelor având înălțimea de 1.1 m (înălțimea unui copil) pentru a proteja și a elimina cauze de prinderea a degetelor copiilor sau urmări mai grave. Conform statisticilor francezilor, 75% sunt aceste cauze. Partea de jos a ușilor au o protecție auto-adezivă antibacteriană conceput special pentru a distruge 99,99% din bacterii (inclusiv stafilococul aureus) , protejează și atenuează șocurile în cazul loviturilor de picioare.

Veți găsi, de asemenea, bariere și pereți mobile pentru a se organiza spațiile de activitate, precum și amenajarea spațiului în aer liber – jardenerie (grădină) cu havuzuri și decorațiuni cât mai colorate pentru a capta atenția copiilor.

Se ține cont strict de regulile securităţii anti-incendiare și  normelor sanitar-igienice deţinând avizul pozitiv de la primăria din localitate, verificat lunar de ei în timpul executării lucrărilor de renovare. Începând de la pereții din interior și terminând cu mobilierul care sunt situate pe culoar și intrări/ieșiri sunt din material anti-ardere (1h,1,5h,2h - adică timpul de ardere a unui material, ce nu permite să se extindă în camerele interioare unde se află copiii) și acustice (pentru oprirea sunetelor și zgomotelor cu decibeli înalți) .   

Mai nou ce a început să fie utilizat în ultimii ani în spațiile publice cu scopul securizării vieții copiilor și a personalului din încăpere este bara antiterorism la ușile principale din interior care se găsesc pe culoare. Franța fiind una din țările care e atacată de grupuri teroriste, s-a aplicat ca lege și norma de securitate. E o bară metalică și accesorii auxiliare care în orice moment și în câteva minute poate bloca ușa de către un adult.

Înălțimile mânerelor ușilor, prizele și întrerupătoarele sunt strict la 1,3 metri, accesibile doar pentru un adult.

Camere de schimb special amenajate cu mobilier cu chiuvete și saltea/pernă de schimb, scări pentru urcatul copiilor, dulapuri de depozitare, cuve termice etc. Un factor important - se ia în considerație lumina de pe tavan să nu fie orbitoare (în cazul când copilul e situat pe perna de schimb) și temperatura constantă de 22 de grade pentru confortul copiilor. Asemenea camere nu cunosc să fi fost amenajate în Moldova în grădinițe-creșe.

Suprafețele din interior, adică solul este practic rezistent, cu funcția de anti-alunecare, este echipat pentru a spori siguranța copiilor, împiedicându-i să se rănească în caz de cădere când aleargă, și cu gama variată de culori și motive care încurajează concentrarea și stimularea copiilor.

Camere amenajate special pentru a lăsa și depozita cărucioarele sau scaunele pentru copii când sunt aduși la grădiniță dimineața.

Precum Moldova nu e o țară din Uniunea Europeană nu poate fi impusă să implementeze atâtea norme de securitate, mai ales când este vorba de viața copiilor noștri. Sigur că se poate de lucrat mai strict asupra legilor și proiectelor ce țin de spații publice, cu verificări sistematice ale organelor competente în domeniul securității, începând cu grădinițe, școli, universități, și terminând cu centre comerciale unde e în permanență flux mare de oameni.

Cel mai dureros este faptul că la multe proiecte de amenajare a spațiilor publice în Moldova nu sunt prevăzute și respectate drepturile persoanele cu necesități speciale. Aici în Franța în primul și primul rând aceste persoane au mare prioritate când se schițează un proiect la nivel de amplasare a pereților în plan, se ține cont de accesibilitatea trecerilor cărucioarelor, mobilierul, spațiilor sanitare (WC, duș), pentru a nu fi izolate de societate, ci din contra, adaptate ca oameni sănătoși și apți de a se descurca individual.

Paralela pe care o fac, este că și în acest proiect „Creșa” sunt adaptate toate cerințele de acces pentru aceste persoane.

Sper sa fie utilă informația pentru persoanele din Moldova, care pe viitor se vor implica în proiecte de acest gen, pentru că ne gândim mereu că poate fi copilul nostru în siguranță atunci când se respectă toate normele necesare de securitate și funcționalitate în încăpere.

 

Așa arată proiectul 3D, deoarece la momentul publicării articolului nu peste tot a fost asamblat mobilierul:

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate