Nu îţi lăsa copilul gol la plajă! Află ce pericole îl pasc!

Nu îţi lăsa copilul gol la plajă! Află ce pericole îl pasc!

Week-end-ul trecut am fost fără să vreau martoră la o discuție dintre mama și bunica unui puști de vreo trei-patru ani, care se juca gol pe marginea unei piscine. “– Dragoș, puiule, îmbracă te rog chiloțeii de apă! Nu e frumos să stai în pielea goală de față cu atâta lume străină, îl ruga insistent mama. – Lasă-l dragă că încă-i mic. Și-apoi nu vezi că îi place să umble așa, îi luă apărarea bunica băiatului”.

 

Așadar, CU sau FĂRĂ slipi pe plajă? Este întrebarea pe care și-o pun multe mame atunci când este vorba de copiii mici, pe care au tendința să îi lase în pielea goală, atunci când temperaturile trec vertiginos de 30C. În multe ţări aceasta practică este strict interzisă. La noi, lucrurile stau un pic diferit. Astfel, unii părinți încă stau la dubii dacă să îi lase goluți pe plajă, pe când alţii îi țin fără costum de baie, la vârste tot mai mari. Apare întrebarea – există anumite pericole? Dacă sunt – care-s acestea? Despre toate acestea am discutat cu un medic și cu un psiholog

 

Lora Gîţu, MEDIC de familie

Dacă băieții nu poartă chiloței, poate apărea riscul de supraîncălzire a testicolelor în scrot, care are drept consecință dereglarea spermatogenezei pe viitor. În cazul fetițelor care nu poartă chiloței pe plajă, este risc de pătrundere a infecției pe cale ascendentă. Astfel, fetițele dezvoltă cistite, uretrite, vulovaginite, iar în cazuri mai avansate chiar și pielonefrite.

Fetițele nu sunt protejate nici de pătrunderea corpilor străini în fanta genitală (pietricele, scoici, dar și orice fel de murdărie). Atât fetițele, cât și băieții sunt supuși riscului de a primi traumatisme, atât prin contuzii, cât și prin tăiere. În plus, copii pot contacta ouă de helminiți, lăsate de animale pe plaje.

 

Liliana Chisari, PSIHOLOG

Responsabilitatea părinților este strict legată de maturitatea copiilor. Astfel, faptul că un părinte îl îmbracă de mic pe copil în slipi, asta înseamnă că îl pregătește de pe acum spre viața matură. Și vice versa. Un copil care este lăsat nud este ca și cum privat de maturitate – de exemplu, să facă pipi unde vrea, să nu aibă grijă de sine, respectiv, este absovit de responsabilitate.

Să nu uităm că nuditatea copilului poate atrage asupra sa privirea unor persoane neadecvate, și care folosindu-se de neatenția părinților îl pot fotografia, apoi folosi pozele după bunul lor plac. La fel, un copil gol poate fi considerat țintă a unor persoane cu anomalii psihice, care pot atenta la viața și intimitatea celui mic. Pentru însăși copil, faptul că i se permite să umble gol pe plajă, de față cu atâta lume, ar însemna să accepte nuditatea și în alte condiții.  

 

CONCLUZIE -  de ce copii NU trebuie să stea goi la plajă

- Dacă nu poartă slip/costum de baie, copilul poate dezvolta infecţii genitale;

- Pot primi traumatisme;

- Pot contacta ouă de helmiţi;

- Este absolvit de responsabilitate, privat de maturitate;

-  Îi poate dezvolta acestuia sexualitatea mult prea devreme;

- Poate deveni ţinta unor persoane cu anomalii psihice, care pot atenta la intimitatea celui mic;

- Poate fi filmat sau fotografiat de oricine, iar apoi pozele pot fi folosite în diferite scopuri.

 

Foto: millieholloman.com

Adaugă comentariu

Închide