(VIDEO) Vezi care pot fi consecințele transportării copilului fără scaun auto

(VIDEO) Vezi care pot fi consecințele transportării copilului fără scaun auto

Scaunul auto nu este un moft, ci o necesitate. În cazul unui accident rutier copilul nu are șanse de supraviețuire dacă se află în brațele părintelui sau doar este cuplat cu centura de siguranță. În articol vă comunicăm cum trebuie ales un scaun auto, care sunt prevederile legale, dar și vedeți un video în care s-au simulat accidentele rutiere, iar cu ajutorul unor maniechini s-a demonstrat ce consecințe poate avea transportarea copilului fără scaun auto.

Firma producătoare și prețul pe care-l oferă nu sunt criterii suficiente pentru ca să achiziționezi un scaun auto. În primul rând, este foarte important ca produsul pe care-l alegi să nu fie contrafăcut. În al doilea rând, trebuie să ții cont atât de vârsta copilului (pentru fiecare grupă de vârstă, specialiștii recomandă un anumit tip de scaun), cât și de greutatea sa. Unele modele au fost concepute pentru a susține până la 36 de kg.

Ultimul aspect, însă nu cel din urmă, îl constituie sistemul de instalare, precum și accesoriile cu care scaunul auto este dotat. Cei mai mulți părinți evită să parcurgă manualul de instrucțiuni, montarea scaunului în mașină dovedindu-se o adevărată provocare. În plus, sistemul de protecție lateral este un accesoriu foarte important, dat fiind că majoritatea incidentelor ce au loc pe șosele rezultă în urma unui impact lateral.

Regulamentul Circulației Rutiere al Republicii Moldova prevede: „Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este utilat cu sistem de reţinere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălţare, care acordă posibilităţi de aplicare a centurilor de siguranţă standard) a copiilor”. Părinții iresponsabili riscă o amendă de la 400 la 500 de lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

În video-ul care urmează puteți vedea ce consecințe grave poate avea transportarea copiilor fără scaun auto, spre exemplu în brațele părinților:

 

 

Informații: autostrada.md; mamadeprofesie.ro

Foto: chicco.ro; erfi.ro

Adaugă comentariu

Închide