Câte ore trebuie să doarmă un copil
- 2019-09-12
- 3086
Un nou studiu dă dreptate mamelor care insistă ca micuții lor să se culce cât mai devreme. Cercetarea dovedește că preșcolarii care merg la culcare mai devreme au un risc mai scăzut de a suferi de obezitate în anii adolescenței. Cu alte cuvinte, stabilirea unei rutine de somn cât mai devreme este un factor major în prevenirea obezității la adolescență.
„Alte cercetări au arătat beneficii în ceea ce privește comportamentul copiilor, dezvoltarea cognitivă și atenția. O rutină a somnului, inclusiv ora de culcare stabilită cât mai devreme, poate preveni de asemenea și probleme cu somnul cum ar fi dificultățile în a adormi sau trezirea în timpul nopții”, potrivit declarației făcute pentru CNN de conducătorul cercetării amintite, Sarah Anderson.
Potrivit expertului, nu neapărat ora la care copiii merg la somn este importantă, ci mai degrabă calitatea și cantitatea somnului, atunci când vorbim de efectele de lungă durată asupra comportamentului copiilor. Și surprinzător, sunt afectate de lipsa somnului o mulțime de aspecte – de la incapacitatea de reglare a emoțiilor, până la hormoni, metabolism sau sănătatea mintală.
Câte ore trebuie să doarmă un copil. Recomandări pentru 24 de ore
Recent, American Academy of Sleep Medicine a actualizat recomandările privind somnul la copii în concordanță cu vârsta. Acestea sunt recomandările pentru părinți, pentru un interval de 24 de ore (este calculat și somnul de după-amiază).
Bebeluși 4-12 luni: 12-16 ore de somn
Copii de 1-2 ani: 11-14 ore de somn
Copii 3-5 ani: 10-13 ore de somn
Copii 6-12 ani: 9-12 ore se somn
Adolescenți 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe noapte
Dr. Sumit Bhargava, profesor asociat de pediatrie la Stanford University School of Medicine, sugerează părinților să stabilească o oră de culcare care să ajute copiii să dormă suficient pentru a fi în formă ziua următoare.
Mai jos, aveți un tabel cu momentul ideal în care copilul ar trebui să meargă la culcare în funcție de vârstă:
Sursa: totuldespremame.ro;