Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Durerile musculare la copii – cauze și simptome

Durerile musculare la copii – cauze și simptome

Durerile musculare la copii pot reprezenta un motiv de îngrijorare pentru părinți, mai ales dacă se manifestă frecvent. Ce reprezintă aceste dureri musculare, ce afecțiuni pot semnala și cum pot fi ameliorate acasă vom descoperi din materialul următor, transmite demamici.ro

Când copilul acuză dureri musculare, prima tendință a părintelui este să se gândească la faptul că cel mic ar putea suferi de vreo afecțiune gravă. Înainte de a intra în panică, este foarte util să știm că durerile musculare (mialgiile) sunt foarte frecvente. Oricine se poate confrunta la un moment dat cu disconfort la nivelul țesutului muscular.

Cele mai frecvente cauze ale mialgiilor:

De regulă, durerile musculare apar ca urmare a suprasolicitării sau traumatismelor. Dacă înainte de o activitate fizică s-a omis încălzirea, apariția tensiunii musculare la nivelul unei anumite zone a corpului este perfect normală. De asemenea, suprasolicitarea fizică poate produce traumatisme la nivelul mușchiului.

În momentul în care durerea musculară este resimțită la nivelul întregului corp, cauza poate fi o infecție sau o reacție adversă la medicamente.

Cele mai comune simptome asociate cu durerile musculare sunt: febra, inflamația și înroșirea zonei.

Simptome asociate durerilor musculare care ar trebui să te trimită direct la doctor

Dacă durerile musculare sunt însoțite și de alte simptome, este necesar un consult medical. Dificultățile de respirație, senzația de amețeală, febra ridicată, rigiditatea gâtului pot indica o afecțiune mai severă și necesită investigații medicale mai amănunțite. De asemenea, este recomandabil să vă adresați medicului în cazul în care copilul a fost mușcat de o căpușă, iar zona este roșie (ca o țintă „bull’s eye”). Poate fi o caracteristică a bolii Lyme.

Remedii la domiciliu pentru durerile musculare. Cum prevenim crampele

Dacă durerea musculară a apărut în urma suprasolicitării mușchilor sau în urma unui traumatism, este recomandată odihna/ repausul muscular. Pentru a reduce inflamația puteți aplica gheață pe zona dureroasă. Mare grijă! Gheața nu se aplică niciodată direct pe piele întrucât poate provoca degerături. De asemenea, puteți aplica pe zona afectată un gel pe bază de plante (precum arnică, gălbenele etc), cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Spre deosebire de cremă, gelul se absoarbe mai repede în piele și poate fi folosit cu ușurință și în cazul copiilor.

Pentru a-ți ajuta copilul să evite crampele musculare, este util să respectați câteva indicații:

  • Fiți atenți ca cel mic să fie bine hidratat! Prin efort fizic se piede o cantitate mare de apă, iar acest lucru poate induce o scădere a volumului de sânge.
  • Fiți atenți la alimentația copilului! O alimentație cu exces de lipide și grăsimi poate fi dăunătoare organismului. Oferiți-i copilului alimente bogate în grăsimi sănătoase (omega 3 și 6). Anumite studii susțin că magneziul ar putea preveni apariția crampelor musculare. Așadar, puteți oferi copilului alimente precum cereale integrale, nuci, semințe, fructe uscate, fasole.
  • Alegeți pentru cel mic o încălțăminte adecvată, de calitate! Aceasta trebuie să susțină bine călcâiul și să-i ofere confort.
  • Puneți accent pe activitatea fizică! Pe cât posibil, îndeamnă-ți copilul să facă sport și faceți mișcare împreună. Pentru cel mic părintele este un exemplu, iar cel mai bun mod de a-l învăța să aibă un stil de viață sănătos și activ este prin oferirea exemplului propriu, nu doar a sfaturilor/ indicațiilor verbale.
Share:

Articole recomandate