20 de activități Montessori deosebit de atractive pentru copii

20 de activități Montessori deosebit de atractive pentru copii

Concepută de medicul și pedagogul italian - Maria Montessori, la începutul secolului al XX-lea, metoda de educație care-i poartă numele a devenit treptat căutată de educatori și părinți din lumea întreagă. Este o alternativă de educație în care copilul crește fără pedepse și recompense, având posibilitatea să-și găsească și să-și dezvolte propriile talente și pasiuni. Sistemul Montessori ne propune zeci de jocuri sau jucării din lucruri aparent banale, dar care trezesc interesul copilului la cel mai înalt nivel.  Iar acum, în perioada rece a anului, aceste activități sunt și mai bine venite în casa fiecărei familii cu copii. Indiferent de vârstă, în lista de mai jos vei găsi ceva potrivit pentru a-i ocupa timpul într-un mod inedit, distractiv și educativ chiar.

 • Ia câteva sticle, borcane sau alte recipiente goale. Scoate-le capacele/ dopurile și ajută-ți copilul să-l identifice pe cel potrivit pentru fiecare recipient în parte. Înșurubează-l la loc.
 • Ia un burete și lichid de spălat vasele și arată-i copilului cum se spală vasele. Apoi lasă-l să facă la fel. Asigură-te că, în chiuvetă, nu e nimic ascuțit.

 

 • Aruncă niște boabe de orez pe masă și, cu o pensulă, arată-i copilului cum le poate strânge.
 • Găsește niște resturi de material, precum lână, mătase, bumbac. Îndeamnă-ți copilul să spună ce simte când le atinge: moale, catifelat, înțepător etc. Sugerează-i să grupeze materialele pe categorii și apoi să-ți spună ce criterii a ales.

 

.

 

 • Pune niște nasturi sau mingi micuțe într-un vas cu apă. Ajută-ți copilul să le pescuiască cu o lingură
 • Ia o pungă și pune în ea 8-10 lucruri pe care copilul le cunoaște (vreun pluș, pix, creion, pieptene, clame, etc). Pune-ți copilul să le scoată pe rând, cu ochii închiși și să le identifice. Poți să faci jocul mai complicat: pune obiecte care încep cu o anumită literă, și pune-ți copilul să exerseze pronunția literei respective, când identifică obiectul.
 • Ia două castroane, un burete și o stropitoare. Toarnă apă într-un vas și arată-i copilului cum poate transfera apa cu buretele în celălalt vas. Folosiți stropitoarea pentru a turna apă în vase.

 

 • Ia câteva mărgele colorate sau pietricele și câteva cutiuțe. Amestecă mărgelele/ pietricelele într-o cutie și roagă-ți copilul să le sorteze în celelalte cutii, în funcție de dimensiunea sau culoarea lor. Poți crește complexitatea jocului, introducând mai multe criterii pentru sortarea mărgelelor/ pietricelelor. Poți înlocui exercițiul și cu diverse boabe.

 

 • Faceți origami. Lasă-ți copilul să plieze, să rupă, să taie bucăți de hârtie- îi va crește dexteritatea (dibăcia) și îi va dezvolta imaginația.
 • Pune boabe de fasole într-o geantă/ pungă. Ascunde și o jucărie mică în interiorul ei. Îndeamnă-ți copilul să o găsească printre boabele de fasole.

 

 • Aruncă niște făină pe o masă curată. Lasă-ți copilul să facă desene în făină, atât cu mâinile, cât și cu pensula.
 • Pentru copiii mai mici: Ia o cutie fără capac și prinde cârlige de rufe pe marginile ei. Arată-i copilului cum poate scoate cârligele. El va căuta să le scoată încet, încet pe toate. Ai grijă să nu-și ciupească degețelele. Sau lasă-l să prindă cu ele niște hăinuțe desenate.

 • Dă-i copilului un magnet și diferite obiecte metalice și nemetalice. Lasă-l să se joace cu ele. Îl va fascina.
 • Ia o cană de plastic ori un castron de plastic și un gel. Pune câteva picături de săpun/ lichid de spălat vase în apă, și lasă-l să se joace cu astea. Va crea multă spumă.
 • Ia câteva cratițe și tigăi, cu capacele lor cu tot. Amestecă-le și apoi încercați să le combinați. Sau puneți-le una într-alta, în funcție de mărime.
 • Dacă ai mărgele sau pietre, lasă-l să deseneze un traseu sau o imagine pe hârtie, iar după să aranjeze pietrele în forma ilustrată.

 

 • Umple cu apă un castron de plastic. Adună tot felul de obiecte mici: șuruburi, mingi, boabe de fasole, etc. Lasă-ți copilul să le arunce în apă și să observe care plutește și care se duce la fundul castronului. Cere-i să identifice obiectele grele și obiectele ușoare.
 • Ia niște reviste și ziare vechi. Lasă-ți copilul să le rupă în bucăți sau în fâșii. Îl ajută să-și folosească mâinile și să înțeleagă cum anumite mișcări provoacă anumite efecte. Când va avea suficiente bucățele de hârtie, ajută-l să le strângă și să le arunce în aer.
 • Plastilina este mereu distractivă, dar un copil mic poate fi interesat doar să o strângă între degete, nu să creeze forme cu ea. Poți ascunde obiecte mici într-o minge din plastilină și îți poți îndemna copilul să le găsească și să le scoată de acolo.
 • Un copil mic se poate distra ore în șir doar cu niște nasturi, fermoare sau haine vechi. Poți aduna un morman de astfel de haine și să-l lași să se distreze aruncându-le sau ascunzându-se printre ele.

 

 

Sursa: taticool.eu, centruldeparenting.ro, pinterest.com

Adaugă comentariu