Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Problemele de cuplu după apariția copilului. Sfatul psihologului cum să le soluționăm

Problemele de cuplu după apariția copilului. Sfatul psihologului cum să le soluționăm

Din păcate, odată cu apariția copilului în viața multor cupluri de la noi relațiile încep să se răcească. Se confruntă cu un șir de probleme, care nefiind soluționate ajung să fie motiv de despărțire. Cristina Drăgan este o mămică de la noi, care după apariția copilului, împreună cu soțul, au trecut printr-un șir de schimbări. Această experiență i-a făcut să prețuiască și mai mult sentimentele lor, iar copilașul e înconjurat de iubire și înțelegere. În calitate de psiholog, Cristina vine să ne ofere soluții pentru problemele de cuplu apărute după apariția copilului și cum ar trebui să le prevenim.

Realitatea cuplului după nașterea copilului este un mister până în momentul în care începem să o trăim pe propria piele. Studii realizate la acest subiect vorbesc despre o scădere a calității vieții tinerilor părinți în primul an de viață al copilului. Ni se pare argumentat dacă ne gândim că cele mai importante resurse ale tinerilor părinți - timpul, energia și banii, nu mai sunt direcționate spre obținerea propriului confort, ci a unui nou om. Un alt adevăr pe care l-am descoperit personal la scurt timp după nașterea copilului nostru este că viața de cuplu dinainte nu va mai exista niciodată. Și că adevăratele lecții de iubire încep abia acum. Vestea bună este că, noi, părinții acestei lumi, putem trece prin experiență și toate schimbările care le presupune, cu zâmbetul pe buze și mai uniți ca niciodată.

Pregătiți-vă. Pe bune!

Odată cu apariția unui copil avem așteptări din cele mai frumoase. Cumpărăm primele hăinuțe, cărucior, pătuc și toate alea despre care am auzit că sunt indispensabile unui copilaș abia venit pe lume. Ar fi bine totuși să realizăm cât mai devreme posibil că adevărata pregătire nu se face în magazine, ci acasă, la masa de discuții și în intimitatea căminului familial. Adevărata pregătire înseamnă discuții autentice referitor la ce așteptări avem, cum ne-am dori să dezvoltăm relația părinte-copil, ce viziuni asupra educației avem, care ne sunt limitele și scopurile în viața de părinte. Ce facem cu viziunile care nu coincid și cum le rezolvăm? Cerem ajutor din partea unui specialist, psiholog, de exemplu? Citim, ne informăm din surse de specialitate, dezbatem subiectul până ajungem la un numitor comun? Cum ne vom gestiona timpul astfel încât să nu ajungem la epuizare? Cine se va ocupa de treburile casnice? La cine putem apela după ajutor? Cum și când ne vom încărca bateriile? La ce suntem și la ce nu suntem dispuși să renunțăm? Care nevoi și obiceiuri ale noastre pot și care nu pot fi negociate? Este extrem de important să discutați aceste întrebări, întrucât luminița de la capătul tunelului se vede mai bine atunci când avem o claritate în interiorul nostru.

Tată în adevăratul sens al cuvântului.

Mama trăiește 9 luni de graviditate, apoi naște și toate procesele fiziologice și psihologice prin care trece o pregătește în mod armonios de marea întâlnire. Soțul ar trebui să facă parte din această minunată călătorie, iar soția ar trebui să-l includă în cât mai multe activități prin care își poate exercita rolul de tată. Pe cât posibil, viitorul tată ar trebui să însoțească mama la controalele medicale de rutină, la seminarele prenatale, să o ajute și să o susțină atât fizic cât și emoțional prin toate schimbările pe care le parcurge. O însemnătate aparte pentru mine reprezintă invitația de a vorbi cu bebelușul din burtică. Explicați soțului că bebelușul aude mai bine sunetele ce vin din exteriorul burticii și astfel inițiază relația tată-bebeluș. Eu susțin și încurajez tăticii să participe la travaliu și naștere. Din mărturiile soțului meu și al altor bărbați care au asistat la nașterea copilului lor, am înțeles că este o experiență esențială ce face posibilă imediata apropiere a tatălui de copil. Astfel mama nu va simți că este responsabilă absolut de tot ce înseamnă îngrijirea bebelușului și putem evita ca proaspătul tată să se simtă în umbră, dat la o parte și gelos pe această nouă relație, de mama-copil, care îi solicită soția permanent.

Informează-te și cere ajutor.

Stresul apare mai ales în stările de confuzie. Alăptarea a fost prima provocare cu care m-am confruntat după ce am născut, și chiar dacă cunoșteam teorie datorită seminarelor prenatale, în practică a fost totul mult mai greu.  Apoi, când am ajuns acasă, ne-am dat seama că bebelușii au nevoie să fie ținuți în brațe. Mult. Mereu. Ceea ce ne-a salvat pe timp de zi a fost un port bebe ergonomic. De asemenea, bed sharing, adică dormitul împreună cu bebelușul ne-a asigurat nopți odihnitoare pentru toți trei. Aveți grijă de nevoile emoționale ale bebelușului, citește tot ce găsești la acest subiect și nu te lăsa influențată de păreri depășite și învechite. Accesează informație actuală, apelează la specialiști de încredere și calitatea vieții de părinte va fi semnificativ mai bună decât te-ai putea aștepta. Este important, pentru că un bebeluș sănătos și fericit înseamnă părinți odihniți și fericiți.

Nu încerca să fii perfect.

Partea perfecționistă din noi ne cere în mod foarte autoritar să fim perfecți și să ne impunem standarde prea înalte. Curățenie, mâncare, copil mereu fericit și desigur, partenerul meu de viață să fie mulțumit de mine. Un timp s-ar putea să îți iasă destul de bine, dar corpul și mintea noastră nu pot compensa oboseala la nesfârșit. Fii blând cu tine și cu cel de lângă tine, iar când vă este cel mai greu, nu luptați împotriva curentului, opriți-vă în mijlocul haosului și recunoașteți sincer – e greu, e foarte greu, dar ce putem face acum este să lăsăm garda jos, să ne îmbrățișăm cu toată iubirea de care suntem în stare și să sperăm că mâine va fi mai bine. Funcționează!

Redefinește intimitatea.

Și ultimul aspect, dar nu cel din urmă – sexul. Sexul nu este unica modalitate prin care un cuplu își poate manifesta dragostea, atracția. Intimitatea are multe valențe și poate fi adusă în cuplu prin multe alte căi. Fiți creativi și deschiși să primiți în noua voastră viață noi modalități de a vă dărui iubire, de a avea grijă unul de altul și a vă simți bine unul în grija celuilalt. Veți fi surprinși ce minuni pentru relația voastră poate face un zâmbet, o îmbrățișare sau o privire plină de dragoste în momentele de cumpănă. Investiți timp și energie în aceste mici momente de atenție, grijă și conexiune emoțională, nu doar cuplul soț-soție va avea de câștigat, ci și micul om căruia i-ați dat viață, pentru că așa cum s-a născut din dragostea ce v-o purtați, tot din ea se va „hrăni” mulți ani de acum încolo.

 

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate