Specialist în educație: E bine sau nu să ne certăm în faţa copiilor?

Specialist în educație: E bine sau nu să ne certăm în faţa copiilor?

Pentru unele familii cearta este un ”condiment” consumat din când în când. Fiecare relaţie are dinamica proprie. Şi totuşi, ecuaţia se schimbă atunci când apar copiii în joc. Este bine sau nu să ne certăm în faţa copiilor? Răspunde Diana Lefter, specialist în educaţie.

Când vorbim despre certurile în cuplu acestea rareori lipsesc cu desăvârşire, ele au diferite cauze, şi se clasifică în certuri minore, certuri de intensitate medie şi certuri de intensitate majoră, cele din urmă putând duce la separarea partenerilor.

Cât ține despre certurile de față cu copii, specialista zice că e imposibil să evităm asta, indiferent dacă o facem în faţă lor sau în spatele uşii de la dormitor, copiii vor şti că ceva nu este aşa cum s-au obişnuit ei să fie. „Şi ca să dau un răspuns direct, da, ne putem certa în faţa copiilor noştri pentru că şi aceasta este o situaţie naturală, iar aşa cum am stabilit deja, rolul nostru ca părinţi este acela de a le prezenţa copiilor noştri viaţă aşa cum este ea”, spune specialista.

Cum te poţi retrage dintr-o ceartă ce devine agresivă - verbal şi dă semn e de agresivitatea fizică? În această situaţie zicala „Fugă-i ruşinoasă dar e sănătoasă!” se poate aplică cu succes, cea mai bună variantă este aceea de a abandona discuţia la cea mai mică urmă de violenţă verbală, şi eventual dacă mai este cazul o putem relua când considerăm că putem purta o „ceartă constructivă”, putem face asta atât când partenerul de discuţie devine agresiv dar şi atunci, sau mai ales atunci când noi înşine dăm semne de agresivitate.

Atunci când certurile adulţilor/părinţilor se desfăşoară în faţa copiilor, aceştia vor învăţă cum se gestionează o discuţie în contradictoriu, cum se gestionează anumite trăiri precum furia, tristeţea, dezacordul şi ce tehnici vor trebui să pună în aplicare atunci când ei vor ajunge parte într-un conflict. De asemenea vor învaţă că iubirea nu dispare odată cu momentul de tristeţe sau furie, şi că este firesc ca uneori să fim în dezacord cu oamenii pe care îi iubim, şi să exprimăm asta cât de clar putem, pentru că doar aşa se construiesc relaţiile trainice.

 

Sursa: csid.ro; bbc.com

Adaugă comentariu