1 din 6 persoane are herpes genital. Iată ce simptome prezintă!

1 din 6 persoane are herpes genital. Iată ce simptome prezintă!

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală cauzată de virusul herpetic. Este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală. Datele statistice arată că una din șase persoane este infectată cu acest virus. Este o boală virală cu manifestări multiple, caracterizată de cele mai multe ori prin prezența unor vezicule dureroase, grupate, pe tegumente, mucoase.

Există două tipuri de virus herpetic:

tipul 1 – responsabil pentru majoritatea infecțiilor herpetice orale,

tipul 2 – ce cauzează herpesul genital. Leziunile apărute în urma infectării se pot vindeca, dar virusul rămâne în organism pentru tot restul vieții.

Herpesul genital se ia numai pe cale sexuală, iar persoana infectată va rămâne purtătoare toată viața. Mai ales la femei, infecția cu Herpes simplex nu are manifestări alarmante. Dar, în cazul bărbaților, simptomele sunt mai deranjante, chiar dureroase și dau senzația de disconfort.

Care sunt semnele infectării cu virus herpetic?

Primele semne ale bolii sunt reprezentate de apariția unor mici pete de culoare roșie, localizate în jurul anusului sau pe suprafața organului genital. Sunt însoțite de senzații de usturime și mâncărime. În scurt timp, petele se transformă în vezicule umplute cu lichid, care în doar câteva zile se sparg și rămân leziunile dureroase. Printre alte simptome ale infecției se numără și creșterea în volum a ganglionilor limfatici din regiunea inghinală, dureri abdominale. Dar apar și dureri de cap, frisoane, dureri de articulații sau musculare.

De obicei, prima infecție cu herpes genital este mai severă și are o evoluție prelungită, dar poate fi și asimptomatică. La primele semne ale bolii, pacienta trebuie să meargă la control de specialitate. Diagnosticarea infecției herpetice se face prin teste de sânge, ce pot determina tipul infecției (1 sau 2), dar mai poate determina și vechimea infecției.

Virusul se transmite de la mamă la nou-născut

Virusul herpetic poate fi transmis de la mamă la nou-născut, tocmai de aceea, chiar dacă este în perioada latentă a virusului, viitoarea mamă trebuie să înștiințeze doctorul despre o eventuală infecție herpetică. În funcție de evoluția acesteia, nașterea poate avea loc pe cale naturală sau prin operație cezariană.

Lenjeria din bumbac grăbește vindecarea

Purtarea lenjeriei lejere, din material organic sau din bumbac, ajută la grăbirea vindecării leziunilor. Zonele afectate trebuie menținute curate, pentru a preveni infectarea leziunilor herpetice, iar apa și săpunul cu pH neutru sunt suficiente pentru toaleta zilnică. De asemenea, după atingerea zonei cu leziuni, spălarea mâinilor să se facă foarte bine, evitând contactul cu zona ochilor sau a gurii.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; 061.ua

Adaugă comentariu