Balonare, cârcei și oboseală permanentă? Cel mai probabil ai un deficitul de potasiu
- 2019-07-22
- 2734
Deficitul de potasiu se poate manifesta prin slăbiciune şi crampe musculare, oboseală, tulburări digestive (constipaţie, dureri abdominale, balonare) şi ale ritmului cardiac. O cantitate foarte mică de potasiu în plasmă produce afecţiunea numită hipopotasemie (sau hipokaliemia). Aceasta poate apărea ca urmare a consumului de medicamente, al unor boli sau foarte rar din cauza aportului alimentar insuficient.
Cauzele deficitului de potasiu:
Diaree, vomă prelungită, transpiraţie excesivă;
Administrarea de diuretice, laxative, antibiotice (în curele de slăbire intense şi în cazul dietelor disociate);
Deficit de magneziu;
Anumite afecţiuni ale rinichilor;
Alcoolism (aport caloric insuficient);
Boli de rinichi (sindromul Liddle, sindromul Cushing, sindromul Barterr).
În cazul unei hipopotasemii medii – severe acestea sunt cele mai mari semne:
1. Eşti tot timpul obosit(ă)
Dacă ţi se pare că nu te odihneşti niciodată suficientă şi că nu ai suficientă energie s-ar putea ca o posibilă cauză să fie chiar deficitul de potasiu. Fiecare celulă din organismul tău are nevoie de potasiu pentru a funcţiona.
2. Ai spasme musculare (cârcei)
Potasiul joacă un rol cheie în contracţia muşchilor, inclusiv cele de la nivelul muşchiului cardiac. Astfel, spasmele musculare (cârceii) sunt simptome care trădează lipsa potasiului.
3. Te simţi ameţit(ă) sau slăbit(ă)
Nivelul potasiului poate varia pe parcursul zilei, iar o scădere mare poate să-ţi încetinească bătăile inimii, creând senzaţia de leşin, cauzată de tensiunea arterială scăzută. Această reacţie nu este una obişnuită şi este posibil să fie declanşată şi alţi factori, dar este important să mergi la un consult. Furnicăturile, fierbinţeala şi amorţeala la nivelul mâinilor şi picioarelor sunt un alt semn pe care nu ar trebui să îl ignori.
Deficitul de potasiu este extrem de periculos şi pentru sănătatea rinichilor: determinând pierderi mari de apă prin intermediul rinichilor (aduce cu sine urinări frecvente). Senzaţia permanentă de sete este o altă urmare a urinării frecvente determinate de deficitul de potasiu din organism.
4. Palpitaţii sau hipertensiune
Fără suficient potasiu, vasele de sânge se pot deteriora ceea ce duce la hipertensiune. Palpitaţiile reprezintă unul dintre principalele simptome al carenţei de potasiu în organism, aceasta afectează contracţiile ritmice ale inimii şi determină bătăile puternice şi accelerate.
5. Te simţi balonat(ă) tot timpul
Când apare deficitul de potasiu, organismul încearcă să regleze nivelul de sodiu şi afectează muşchii stomacului şi ai intestinelor, cauzând balonare, dureri abdominale, crampe sau constipaţie.
Cele mai bune surse de potasiu:
Potasiul se găseşte în cantitate mare în fructe şi legume precum banane, cartofi, prune, roşii, stafide, spanac, migdale, seminţe de floarea soarelui, caise uscate, mango sau peşte (somon, cod şi sardine). De exemplu, o banană medie conţine aproximativ 450 mg potasiu, iar un cartof copt cu coajă conţine aproximativ 930 mg.
Atenţie! Nivelul de potasiu din organism scade atunci când consumăm alcool, zahăr sau cafea în exces, pâine albă sau dulciuri rafinate.
Sursa: csid.ro;