Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Iată cu ce poţi înlocui untul! Alternative sănătoase

Iată cu ce poţi înlocui untul! Alternative sănătoase

Untul conține multe grăsimi saturate, care pot duce la apariția bolilor cardiovasculare. Iată câteva alternative sănătoase ale untului făcut din lapte!

Untul este un produs alimentar obținut prin procesarea laptelui sau a smântânii. În mod tradițional, laptele este lăsat să stea până când grăsimea lui se ridică la suprafață și se formează smântâna, care se agită apoi intens până când se formează o masă compactă, adică untul. Acest produs alimentar trebuie să fie consumat cu măsură, deoarece conține o cantitate ridicată de grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol LDL (rău) din sânge și implicit riscul de boli cardiovasculare, favorizează creșterea în greutate și au potențialul de a crește inflamația în organism, asociată cu diabetul de tip 2.  

Avocado

Cu un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, avocado este considerat  a fi o alternativă sănătoasă a untului. Aceste grăsimi susțin sănătatea inimii, ajută la reducerea inflamației din corp și îmbunătățesc nivelul de colesterol din sânge. În plus, avocadoul este o sursă bună de fibre, esențiale pentru sănătatea digestivă și de antioxidanți, în special luteină și zeaxantină, substanțe care protejează vederea. În plus, avocadoul conține și potasiu şi vitamine precum B6, C, acidul folic, E şi K.

Iaurtul grecesc

Un înlocuitor excelent al untului este iaurtul grecesc, care se folosește în special la pregătirea produselor de panificație. Are un conținut scăzut de grăsimi și este bogat în proteine, care joacă un rol important în repararea țesuturilor, în funcționarea sistemului imunitar și în menținerea senzației de sațietate. În plus, acest iaurt este o sursă bună de calciu, un mineral important pentru sănătatea oaselor și conține probiotice, benefice pentru sănătatea intestinală.

Sosul de mere

În preparatele pe care le faci la cuptor, precum tarte, fursecuri și brioșe, poți să înlocuiești untul cu sos de mere. Este bogat în fibre și antioxidanți, are puține calorii și grăsimi. Pentru a-l pregăti, speli merele, le tai cuburi și le adaugi în cratiță. Torni peste ele apă și le lași la fiert 10-15 minute. Apoi, le dai prin blender și le pui din nou să fiarbă, până când se îngroașă. Pentru o aromă plăcută, poți adăuga coji de lămâie netratate, scorțișoară și miere.

Unt clarificat

Persoanele cu intoleranță la lactoză pot să înlocuiască untul din lapte cu cel clarificat, deoarece are un conținut redus de lactoză. De asemenea, acest tip de unt are mai puține grăsimi saturate decât untul obișnuit și un punct de ardere ridicat, adică poate fi încălzit la temperaturi înainte fără să se deterioreze.

Ce spune nutriţionistul

"Având în vedere aportul caloric ridicat pe care îl are untul, dar și concentrația crescută de grăsimi saturate, ar trebui să limităm consumul acestuia undeva la aproximativ 15-30 g/zi. Pentru a echilibra balanța aportului de grăsimi de peste zi, se recomandă să combinăm/înlocuim consumul acestuia și a grăsimilor saturate în general, cu alte surse de grăsime sanatoasă cum ar fi: avocado, nuci, semințe, ulei de măsline și pește gras. Untul din rețetele clasice de pate de casă, poate fi înlocuit cu succes de o cremă de brânză din comerț, care este mai slabă decât untul sau cu o pastă de pește, care se poate prepara foarte ușor în casă, din amestecul de avocado, conservă de pește, puțină cremă de brânză și condimente după gust", recomandă Flavia Manole, nutriționist-dietetician. 

Sursa: clicksanatate.ro 

Share:

Articole recomandate