Cu cât timp înainte de culcare ar trebui să bei ultima cafea?
- 2024-09-30
- 229
Dacă îți place să bei cafea sau alte băuturi ce conțin cafeină, este important să știi când să te oprești pentru a nu-ți afecta somnul.
În medie, ar trebui să te oprești din consumul de cafeină cu patru până la șase ore înainte de culcare. De ce atât de devreme? Pentru că atât îi ia corpului să metabolizeze jumătate din cantitatea de cafeină pe care ai consumat-o.
Totuși, fiecare persoană e diferită, așa că poate fi nevoie de câteva încercări pentru a descoperi intervalul potrivit pentru tine. Dacă, de exemplu, te oprești din băut cafea la ora 16:00 și tot ai nopți agitate, poate ar fi bine să încetezi consumul de cafeină și mai devreme sau chiar să alegi băuturi decofeinizate.
Pentru a avea un somn odihnitor, e important să îți sincronizezi bine somnul cu ritmul circadian al corpului tău și cu așa-numita „presiune a somnului”. Pe parcursul zilei, presiunea somnului crește datorită acumulării unei substanțe chimice numită adenozină în creier. Cu cât rămâi treaz mai mult timp, cu atât mai multă adenozină se acumulează și, în consecință, te simți din ce în ce mai somnoros.
Ei bine, cafeina blochează efectul adenozinei. Asta înseamnă că, deși corpul tău ar trebui să fie obosit, cafeina te ține treaz și poate face dificilă adormirea sau menținerea somnului pe parcursul nopții.
La ce oră să te oprești din consumul de cafea?
Deși patru până la șase ore este perioada recomandată pentru majoritatea oamenilor, cât de mult îți afectează cafeina somnul depinde de mai mulți factori. Poate depinde de cât de rapid reușește corpul tău să elimine cafeina, de sensibilitatea ta la acest stimulent și de predispoziția ta la insomnie. Dacă ești foarte sensibil la cafeină, ar fi o idee bună să te oprești din consum după prânz sau să treci la variante decofeinizate.
Pe de altă parte, dacă nu ai probleme cu insomnia, cafeina poate să nu aibă un impact semnificativ asupra somnului tău. În acest caz, e posibil să nu fie nevoie să îți faci griji atât de mult cu privire la ora la care bei cafea.
Un lucru important de reținut este că, pe lângă cafea, cafeina se găsește și în alte băuturi și alimente. Ceaiul, băuturile energizante, ciocolata și unele sucuri conțin și ele cafeină, așa că fii atent la ingredientele pe care le consumi, mai ales spre seară.
Consultul medical poate fi util
Dacă observi că, în ciuda faptului că îți ajustezi consumul de cafeină, tot ai probleme cu somnul, ar fi bine să consulți un specialist în somn. Insomnia poate avea și alte cauze în afară de consumul de cafeină, iar un specialist te poate ajuta să identifici soluții personalizate, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBTI). Dacă problema ta nu este doar adormirea, ci și trezirile frecvente în timpul nopții, e cu atât mai important să investighezi mai profund cauzele insomniei tale.
Așadar, dacă vrei să te bucuri de somn odihnitor, încearcă să te oprești din consumul de cafeină mai devreme în timpul zilei și fii atent la cum reacționează corpul tău!