Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum să preveniți pietrele la rinichi în 6 pași simpli

Cum să preveniți pietrele la rinichi în 6 pași simpli

În SUA, 13% dintre bărbați și 7% dintre femei vor avea pietre la rinichi la un moment dat în viață. Persoanele care le fac și nu modifică dieta după aceea au o șansă de 50% să reapară în cinci ani, transmite stiai.net

Ce sunt pietrele la rinichi?

Tipurile de pietre la rinichi includ:

Pietre de calciu. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de calciu, de obicei sub formă de oxalat de calciu. Oxalatul este o substanță naturală care se găsește în alimente. Unele fructe și legume, precum și nucile și ciocolata, au niveluri ridicate de oxalat. Ficatul tău produce și el oxalat. Alimentația, dozele mari de vitamina D, operațiile intestinale și mai multe tulburări metabolice pot crește concentrația de calciu sau oxalat în urină. Pietrele de calciu pot apărea și sub formă de fosfat de calciu.

Pietre de struvit. Pietrele de struvit se formează ca răspuns la o infecție, cum ar fi o infecție a tractului urinar. Aceste pietre pot crește rapid și pot deveni destul de mari, uneori cu puține simptome sau puține avertismente.

Pietre de acid uric. Pietrele de acid uric se pot forma la persoanele care nu beau suficiente lichide sau care pierd prea multe lichide, la cei care urmeaza o dietă bogată în proteine ​​si la cei care au gută. De asemenea, anumiți factori genetici pot crește riscul de apariție a calculilor de acid uric.

Pietre de cistină. Aceste pietre se formează la persoanele cu o afecțiune ereditară care determină rinichii să excrete prea mult anumiți aminoacizi (cistinurie).
Alte tipuri de pietre. Pot apărea și alte tipuri mai rare de pietre la rinichi.
Nici unul dintre aceste tipuri de pietre la rinichi nu este prietenos. Dar cu siguranță le poți evita. Iată cum:

1. Începeți o dietă bogată în calciu.

O alimentație săracă în calciu îți poate dezvolta pietre la rinichi.

Combinați alimente bogate în calciu cu alimente bogate în oxalat pentru a reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Legumele cu frunze verzi și varza kale sunt excelente surse alimentare de calciu. ( Fundația Națională a Rinichilor )

2. Mănâncă mai puțină sare.

Sarea neprocesată este bună, dar sarea procesată care se găsește în junk food poate fi o cauză semnificativă a pietrelor la rinichi. Încercați să adăugați mai multe alimente sănătoase și naturale în alimentația dvs. Creșteți cantitatea de legume și fructe pe care o consumați.

3. Consumați suficiente citrice.

Citratul este utilizat în mod obișnuit în medicină pentru a trata pietrele la rinichi. Dar puteți culege beneficiile citratului cu mult înainte de apariția pietrelor la rinichi, introducând o mulțime de fructe citrice, cum ar fi portocalele, în dieta dumneavoastră. Apa cu lămâie este, de asemenea, o modalitate excelentă de a obține citrat în organism.

4. Bea mai puțin ceai negru.

Ceaiul negru conține oxalat, a cărui supraconsum este o cauză majoră a pietrelor la rinichi. Păstrați ceaiul negru de băut la minimum.

5. Renunță la sucurile acidulate.

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. Sifonul nu este deloc bun pentru corpul tău. Acidul fosforic din sifon acidulează urina, ceea ce favorizează formarea pietrelor la rinichi.

În plus, un studiu din Africa de Sud a constatat că consumul de sifon exacerbează afecțiunile din urină, ceea ce duce la formarea de probleme la rinichi cu oxalat de calciu.

6. Bea mai multă apă.

Lipsa de hidratare este legată de pietrele la rinichi de ceva timp.

Și asta nu ar trebui să surprindă; bea multă apă este esențială pentru menținerea sănătății optime, nu numai când vine vorba de prevenirea pietrelor la rinichi.

Știați că potasiul din avocado vă poate ajuta să evitați pietrele la rinichi? E adevarat!

Share:

Articole recomandate