Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum setezi limite sănătoase într-o relație

Cum setezi limite sănătoase într-o relație

Respectarea granițelor partenerului tău și stabilirea propriilor limite este o parte crucială a unei relații sănătoase. Granițele sunt ceea ce te ajută să te simți confortabil - fie că sunt limite legate de timpul tău, emoțiile tale, de relația sexuală sau orice altceva care te va ajuta să te simți în siguranță în preajma partenerului tău, scrie libertatea.ro

Indiferent de aspectul relației în care stabilești limite, este esențial ca acele limite, agreate de comun acord, să ducă la îmbunătățirea relației pe termen lung. Este, de asemenea, foarte important, să ajungi să îți înțelegi propriile limite și să vorbești cu partenerul tău despre respectarea lor.
Tipuri de limite necesare în relații Desigur, fiecare relație este unică și fiecare individ are niveluri diferite de confort când vine vorba de scenarii diverse de viață. Există câteva categorii de granițe care ar trebui stabilite în relații, în funcție și de propriile dorințe și preferințe.
 

1. Limite sexuale

Reprezintă nevoile și limitările unei persoane legate de sex. Specialiștii sunt de părere că partenerii ar trebui să stabilească limite pentru: Cât de devreme să facă sex după prima întâlnire. Tipuri de atingeri sexuale cu care fiecare din parteneri se simte confortabil. Momente din zi și locuri în care fiecare partener se simte confortabil să facă sex. Libertatea de a refuza o partidă de sex, astfel încât sexul să nu se resimtă ca o presiune.

 2. Limite emoționale

Este firesc să dorești să ții cont de sentimentele partenerului tău, dar specialiștii sunt de părere că poți stabili limite emoționale care să îți creeze o stare de confort: Nu te simți excesiv de responsabil pentru gestionarea emoțiilor partenerului tău. Ascultă-ți partenerul și exprimă compasiune față de el, dar nu îi absorbi emoțiile. Pune limite cu privire la propriile emoții și posibilitatea de a fi exploatate în vreun mod.

 3. Limite de timp

Chiar dacă partenerii se iubesc și își doresc să petreacă timp împreună, nu este necesar să stea împreună 24/7. De aceea, este bine să stabilești limite precum: Cât de des să vă vedeți, cât timp să petreceți împreună, cum vrei să îți fie respectat timpul, de exemplu cât timp ești dispus să îți aștepți partenerul peste ora convenită, ce faceți în timpul petrecut împreună

4. Limite legate de comunicare

 Înainte ca divergențele de comunicare să înceapă să apară, specialiștii sunt de părere că puteți stabili limite, precum: Să definești ce este și ce nu este în regulă în comunicare. Să evitați jignirile în timpul discuțiilor. Să nu aduceți probleme din trecut în discuțiile din prezent. Să stabiliți împreună care sunt subiectele despre care ați prefera să nu discutați, unele dintre limitele tale pot fi nenegociabile, în timp ce altele pot fi mai flexibile. Este important să-ți comunici clar limitele, în special pe cele nenegociabile, pentru ca relația să funcționeze.

 Cum se stabilesc limitele

Stabilirea limitelor nu este întotdeauna ușoară și poate fi incomod, mai ales dacă nu ai mai făcut asta niciodată. Iată câteva sfaturi pentru a începe: Identifică-ți nevoile și limitările: nu poți stabili limite cu un partener dacă nu știi sigur unde sunt propriile tale limite. Fă o introspecție și stabilește exact care îți sunt nevoile. Dacă îți este greu de definit, specialiștii spun că ar trebui să-ți identifici sentimentele atunci când te afli într-o situație în care simți disconfort sau furie, deoarece acesta poate fi un semn că granițele tale au fost încălcate.

Formulează întrebări, nu cereri: cererile pot crea o dinamică de putere, în timp ce întrebările sincere și discuția deschisă cu partenerul vă situează în aceeași echipă. De exemplu, poți spune: „Ai fi dispus să mă lași puțin singur astăzi?” în loc de „Am nevoie de ceva timp singur azi”. Folosește afirmațiile care se referă la propria persoană: Afirmațiile la persoana I permit conversației să se concentreze pe nevoile tale, mai degrabă decât să dai vina pe partener. Aceste afirmații încep cu „eu” și îți permit să îți exprimi clar sentimentele. Poți începe cu „cred”, „simt” sau „am nevoie”. Arată respect partenerului: pe tot parcursul procesului, asigură-te că respecți nevoile și limitele partenerului.

Scopul este să lucrați împreună pentru a găsi o modalitate prin care amândoi vă onorați și respectați limitele și nevoile celuilalt. Limitele sau granițele sunt un aspect crucial al relațiilor sănătoase. Ele asigură că nevoile și limitările fiecăruia din parteneri sunt onorate, rezultând o mai mare satisfacție în relație și, implicit, o sănătate mintală mai bună. Asigură-te că îți comunici limitele direct și clar față de partener, dar și că îl asculți atunci când îți împărtășește propriile limite. Aceasta este un prim pas către o relație fericită și echilibrată.  

 

Sursa foto: cjvs.ro

Share:

Articole recomandate